{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama Malikiju potvrdio rokove američkog povlačenja iz Iraka

F
20.10.2009. u 20:58
0
0
Obama Malikiju potvrdio rokove američkog povlačenja iz Iraka
0
Obama Malikiju potvrdio rokove američkog povlačenja iz Iraka
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je, nakon razgovora u Bijeloj kući s iračkim premijerom Nurijem al Malikijijem, potvrdio spremnost svoje administracije da ispuni rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine.
- SAD će povući svoje borbene trupe iz Iraka do augusta iduće godine, a sve vojne snage do kraja 2011. godine, rekao je Obama.

Rokovi za američko povlačenje iz Iraka utvrđeni su Sporazumom o statusu snaga (SOFA), koji je 2008. potpisala administracija Georgea W. Busha.

Obama je također istakao da SAD pozorno prati napore iračkog parlamenta za donošenje izbornog zakona koji bi odredio pravnu strukturu za ključne nacionalne izbore u januaru 2010.

Malikija je na donošenje izbornog zakona i osiguravanje uvjeta za održavanje regularnih izbora pozvala i američka državna tajnica Hillary Clinton te potpredsjednik Joe Biden, koji su se s njim sastali u ponedjeljak.

Clinton je također upozorila Malikija na važnost donošenja dugo odgađanog zakona o podjeli prihoda od nafte, kao preduvjeta za dugoročnu stabilnost Iraka.

Obama je istakao kako odnosi SAD-a i Iraka doživljavaju tranziciju, te da se više ne razgovora samo o vojnim i sigurnosnim pitanjima, već i o "ekonomiji, trgovini, poslovanju i ulaganjima".

Američki predsjednik je pozdravio održavanje konferencije o mogućnostima ulaganjima u Iraku te izrazio uvjerenje u njezin uspjeh.

Maliki se zahvalio Obami na organiziranju konferencije o poslovnim ulaganjima u Iraku, kao dokaza razvoja bilateralnih odnosa a SAD-om na dobrobit iračkog naroda.

On je potvrdio spremnost svoje vlade za "pravodobno" organiziranje izbora, ali nije izričito spominjao januar 2010.

Prije razgovora u Bijeloj kući, Maliki je prisustvovao otvaranju konferenije o poslovnim ulaganjima u Iraku, zajedno s državnom tajnicom Hillary Clinton.

Na početku dvodnevne "Konferencije o ulaganju i poslovanju u Iraku", koja je u Washingtonu okupila više od hiljadu američkih poduzetnika, Maliki je kazao da Irak ima "dobre uvjete za ulaganja", te da njegova zemlja želi razvijati ekonomska partnerstva, javila je Hina.

Clinton je pozvala američke poslovne ljude da razmotre napredak postignut u Iraku i ne čekaju predugo s ulaganjima, ističući da su irački potencijali "opipljivi".

- Naš ukupni angažman će se produbiti i proširiti. Vođeni smo nacrtom Sporazum o strateškom okviru, koji identificira više područja u kojima će SAD i Irak sarađivati, uključujući vladavinu, pravnu državu, zaštitu okoliša, znanost, zdravstvo, obrazovanje te posebno ekonomski razvoj i trgovinu, istakla je Clinton, najavljujući zadržavanje snažnih veza SAD-a s Irakom i nakon povlačenja američkih snaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: