SAD
0

Obama lobira za kritizirani plan gospodarskih poticaja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da "vrlo umjerene razlike" oko paketa poticaja za oživljavanje gospodarstva ne bi trebale odgoditi njegovo brzo donošenje, dok uoči rasprave u Senatu raste protivljenje republikanaca tom prijedlogu.

"S vrlo malo iznimaka, čuo sam od republikanaca i demokrata da nam je potrebna akcija i to brza akcija", rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu, gdje je primio guvernera Vermonta Jima Douglasa, republikanskog potpredsjednika Nacionalog saveza guvernera, nastojeći pridobiti dvostranačku potporu za zakon o poticajima.

Douglas je među nekoliko republikanskih guvernera koji su prešli crtu stranačke podjele i podržali Obamin plan, a on u Washingtonu lobira za plan u Senatu.

Predstavnički dom Kongresa prošle je sedmice, bez i jednog republikanskog glasa, prihvatio prijedlog zakona o gospodarskim poticajima vrijedan 819 milijardi dolara. Senat u ponedjeljak počinje raspravu o modificiranoj verziji istoga zakona, koji je već dostigao 890 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici prigovaraju da je preskup i da ne uključuje dovoljno poreznih olakšica.

Obama i potpredsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak poslijepodne s kongresnim čelnicima kako bi razgovarali o paketu poticaja.

Stručnjaci upozoravaju da plan nosi veliko povećanje proračunskog manjka, bez jamstva povećanja zaposlenosti i prihoda.

Bivša direktorica proračuna u Clintonovoj administraciji Alice Rivlin strahuje da će se "novac razbacivati, jer elementi ulaganja nisu pažljivo sačinjeni". Ekonomist Martin Feldstein napisao je kako plan "donosi premalo dodatne zaposlenosti i prihoda za tako veliki fiskalni deficit".

Profesor ekonomije na sveučilištu Columbia Jeffrey Sachs nazvao je plan "zapanjujućom zbrkom poreznih olakšica, javnih ulaganja, prebačenih isplata i posebnih nagrada za 'insidere'".

Dok zastupnici na Capitol Hillu odvaguju argumente za i protiv donošenja paketa poticaja koji treba iznositi više od sedam posto bruto domaćeg proizvoda - BDP, od oko 14 biliona dolara, gospodarski pokazatelji potvrđuju da se recesija u SAD-u produbljuje, prenijela je Hina.

Ministarstvo trgovine objavilo je u ponedjeljak da je osobna potrošnja građana u decembru pala za jedan posto, što je šesti mjesec zaredom da se ona smanjuje. Prosječni prihodi građana također su pali, za 0,2 posto, a stopa štednje se povećala za 3,6, što ukazuje na nervozu potrošača zbog stanja gospodarstva.

Ministarstvo je također objavilo da su ulaganja u građevinarstvu pala za 1,4 posto u decembru, dok su ekonomisti predviđali pad od 1,2 posto.

Industrijska proizvodnja nastavlja se smanjivati, objavio je Institut za upravljanje ponudom, čiji tvornički indeks u januaru iznosi 35,6, a sve ispod 50 znači smanjivanje, što je događaj od februara 2008.

Jedan od najvećih lanaca robnih kuća u SAD-u "Macy"s" objavio je u ponedjeljak da otpušta 7.000 radnika, ili 3,9 posto radne snage, te smanjuje tromjesečnu dividendu na 5 centi po dionici, s predviđenih 13,25 centi.

Obama je najavio da će osnovati odbor za nadzor provedbe programa sanacije finansijskog sektora – TARP, vrijedan 700 milijardi dolara, uz naznaku da će administracija vjerojatno tražiti više novca od 350 milijardi dolara koliko ima na raspolaganju u programu TARP.

"Možemo očekivati da ćemo morati učiniti više kako bismo ojačali finansijski sistem", rekao je Obama.

Iduće sedmice administracija bi trebala objaviti planove za upotrebu tih 350 milijardi dolara TARP-a, čije su prve naznake već naišle na oštre kritike zastupnika u Kongresu i javnosti.