SAD
0

Obama kritizirao Blagojevichev potez

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izabrani američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da se slaže s ocjenom demokrata u Senatu kako ne mogu prihvatiti da njegova nasljednika u Senatu imenuje guverner upleten u skandal.

Obama je u priopćenju izrazio razočaranje odlukom guvernera Illinoisa Roda Blagojevicha, optuženog za korupciju zbog pokušaja prodaje mjesta u Senatu, da imenuje bivšeg državnog odvjetnika Illinoisa Roland Burrisa na to mjesto.

"Roland Burris je dobar čovjek i kvalitetan javni službenik, no demokrati u Senatu jasno su rekli prije više tjedana da ne mogu prihvatiti imenovanje od guvernera optuženog da je pokušao prodati to isto mjesto u Senatu", naglasio je Obama u priopćenju, dodajući da se slaže s tim stajalištem.

"Vjerujem kako bi najbolje rješenje bilo da guverner podnese ostavku i omogući provedbu zakonitog i primjerenog postupka za izbor nasljednika", naveo je Obama, ponovo pozivajući Blagojevicha da podnese ostavku.

Blagojevich (52), osramoćeni demokratski guverner srpskog podrijetla, do sada je odbio brojne pozive da podnese ostavku, tvrdeći da nije učinio ništa nezakonito i da će svoju nedužnost dokazati na sudu. U utorak je Blagojevich ponovno iznenadio, učinivši ono što su mu svi savjetovali da ne čini, uključujući i njegova odvjetnika, imenujući Burrisa na bivše Obamino mjesto u Senatu.