{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama kritikovao propovijed svećenika

S
19.3.2008. u 08:08
0
0
Obama kritikovao propovijed svećenika
0
Obama kritikovao propovijed svećenika
Foto: Reuters
Američki demokratski predsjednički kandidat Barrack Obama je u utorak krikovao propovijed njegovog svećenika, ali je u svom govoru, u kojem je tražio od Amerikanaca da se riješe rasističkih predrasuda, rekao da ga se ne bi mogao odreći.
Obama je započeo političku raspravu kada je otkrio da se u novinama upozorava na propovijed svećenika Jeremiaha Wrighta u Trinity United Church of Christ u Chicagu, u koju je senator Illinoisa odlazio već dvije decenije, objavljuje Reuters.

Obama je rekao da Amerikanci imaju izbor da prihvate politiku koja podstiče podjele, konflikt i cinizam ili da se ovaj put, na izborima ujedine i suprotstave takvoj politici.

Wright, koji je odnedavno u mirovini, je izjavio da su septembarski napadi na Svjetski trgovački centar kazna za način vođenja američke inostrane politike, potom je prozvao vladu izvorom AIDS-a i izrazio bijes nad rasističkom Amerikom.

“Ali ja ga se ne mogu odreći kao što se ne mogu odreći ni crnačke zajednice”, izjavio je Obama, prvi afroamerički predsejdnički kandidat, u svome glavnom govoru o rasističkom pitanju u Americi.

Govor pod nazivom “A More Perfect Union” je dio preuzet iz uvodnog dijela američkog ustava koji je Abraham Lincoln citirao 1861. godine u protestnom govoru povodom dijeljenja zemlje na sjever i jug.

Obama je za Wrightove primjedbe rekao da nisu jednostavno kontraverzne, nego da iskazuju iskrivljenu tačku gledišta u zemlji u kojoj se na rasizam bjelaca gleda kao ne endemiju.

“Radi se o rasističkom ćorsokaku u kojem se svi nalazimo već godinama”, izjavio je Obama. Uz to je dodao da je čvrstog ubjeđenja da se zajedničkim snagama mogu udaljiti od starih rana od rasizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: