|

Obama kreće na azijsku turneju

Obama kreće na azijsku turneju
0
F
FENA
11.11.2009. u 07:29
0
komentara
0

dijeljenja
Obama kreće na azijsku turneju Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama krenut će u srijedu na devetodnevnu turneju po azijskim zemljama da bi s tamnošnjim liderima razgovarao o globalnoj ekonomskoj situaciji, klimatskim promjenama i međunarodnim pitanjima, uključujući Sjevernu Koreju, iranski nuklearni program i situaciju u Afganistanu i Pakistanu.
Obama će najprije posjetiti Japan, zatim će u Singapuru prisustvovati samitu lidera APEC-a. Američki predsjednik će od 15. do 18. novembra boraviti u Šangaju i Pekingu, a turneju će završiti posjetom Južnoj Koreji, najavljeno je u Washingtonu.

Analitičari očekuju da će najznačajnija etapa turneje biti u Kini, zemlji prema kojoj SAD imaju najveći vanjski dug i koja je druga po redu trgovinskih partnera Amerike. Mediji ukazuju i da tokom posjete Japanu Obama neće posjetiti Hirošimu i Nagasaki, iako je ranije rekao da bi volio da to učini.

- Na Kinu gledam kao na ključnog partnera i konkurenciju, izjavio je Obama u intervjuu Reutersu, uoči puta.

On će se u Kini sastati s predsjednikom Hu Jintaom i premijerom Wen Jibaom. Prema njegovim riječima, dvije zemlje treba da pristupe rješavanju ogromnog ekonomskog debalansa uključujući trgovinski deficit i zaduženost SAD-a prema Kini, a koji bi mogao da naruši njihove odnose.

- SAD i Kina treba da osiguraju da njihova konkurencija bude prijateljska konkurencija za klijente i tržišta u skladu s definisanim međunarodnim pravilima i da podstiču odgovorno ponašanje širom svijeta, rekao je američki predsjednik u intervjuu Reutersu.

- Kada je riječ o ključnim pitanjima, od klimatskih promjena do ekonomskog oporavka i borbi protiv proliferacije nuklearnog naoružanja, teško da možemo da uspijemo jedni bez drugih, ocijenio je on.

SAD pokušavaju da uvjere Kinu da poveća domaću potrošnju i kupuje više američke robe, a Washington se zauzvrat obavezuje da će više štediti i manje pozajmljivati.

Klimatske promjene će biti značajna tema razgovora pošto dvije zemlje koje su najveći zagađivači ugljen dioksidom, prema riječima Obame, moraju da nađu zajedničku platformu za globani samit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu u decembru.

Kada je riječ o posjeti Japanu, američki predsjednik, veliki zagovornik nukleranog razoružanja, rekao je ranije kako bi volio da posjeti Hirošimu i Nagasaki, gradove na koje su SAD bacile atomske bombe u Drugom svjetskom ratu, ali da to neće učiniti ovog puta.

U intervjuu japanskom javnom servisu NHK uoči posjete, Obama je rekao da žali što neće posjetiti Hirošimu i Nagasaki, ali da za to nema mogućnosti zbog prebukiranog programa posjete.

Jedna od glavnih tema razgovora s japanskim zvaničnicima bit će sporno premještanje američke vazduhoplovne baze na Okinawi.

- Cilj turneje je da se pokaže da Washington pridaje veliki značaj Aziji u 21. stoljeću i da će se angažovati po nizu pitanja koja su od ključnog značaja za američki prosperitet i sigurnost, izjavio je uoči turneje zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.