{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama: Klimatske promjene ugrožavaju globalnu sigurnost

S
SRNA
20.5.2015. u 22:17
3
26
Obama: Klimatske promjene ugrožavaju globalnu sigurnost
3
Obama: Klimatske promjene ugrožavaju globalnu sigurnost
Barack Obama sa studentima (Foto: EPA)
Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je da klimatske promjene predstavljaju "ozbiljnu prijetnju po globalnu sigurnost" i oštro kritikovao one koji negiraju da se ove promjene dešavaju.
U do sada najoštrijem nastupu u vezi sa ovom temom, Obama je rekao u obraćanju studentima Akademije Obalske straže u Connecticutu da će klimatske promjene "uticati na svaku državu na planeti".

On je ranije izjavio da su klimatske promjene centralno pitanje preostalog dijela njegovog predsjedničkog mandata.

Suočen sa snažnim protivljenjem u vezi sa ovim pitanjem iz redova republikanaca i industrijalaca, američki predsjednik iskoristio je svoj govor da napomene da klimatske promjene ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a.

"Negiranje ili odbijanje da se uhvatimo u koštac sa ovim ugrožava našu nacionalnu bezbjednost. To potkopava spremnost naših snaga", naglasio je Obama, a prenosi BBC.

On je potom ukazao na konkretne vojne objekte koji će biti ugroženi promjenom vremenskih uslova u okolini Norfolka usljed poplava i na Aljasci zbog topljenja do sada stalno zamrznutog tla.

Obama je rekao da bi u zapadnom dijelu SAD suše i dugotrajni šumski požari mogli da ugroze oblasti koje američka vojska koristi za obučavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: