Nobelov odbor
0

Obama je zaslužio nagradu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Članovi norveškoga Nobelovog odbora očekivali su da će njihova odluka o dodjeli ovogodišnje nagrade za mir američkom predsjedniku Baracku Obami u svijetu izazvati iznenađenje i kritike, prenijele su agencije.

Peteročlani norveški odbor dodijelio je u petak Nobelovu nagradu za mir Baracku Obami zbog, kako su obrazložili, "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima", kao i zbog njegove vizije i djelovanja radi stvaranja svijeta bez nuklearnog oružja.

Proteklih dana iz cijelog svijeta su dolazile kritike da je Obami nagrada uručena prerano.

Tri člana norveškog odbora odbacila su gledište da Obama nije učinio ništa dovoljno vrijedno da bi dobio nagradu.

"On je dobio nagradu za ono što je učinio" rekao je u utorak za AP predsjedavajući odbora Thorbjoern Jagland.

Jagland je istaknuo Obamine napore da "zaliječi pukotinu između Zapada i muslimanskog svijeta", kao i da odustane od proturaketnog štita u Evropi, što je prijedlog iz doba administracije bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, koji je naišao na veliko protivljenje Rusije, ali i u zemljama u kojima je štit trebalo da bude raspoređen – Češkoj i Poljskoj.

"Sve te stvari doprinijele su, ne bih rekao sigurnijem svijetu, ali svakako svijetu s manje napetosti", rekao je Jagland, koji je i glavni tajnik Vijeća Evrope.

Drugi član odbora, ljevičarski norveški političar Aagot Valle, također je odbacio primjedbe da je Obama nagradu dobio bez zasluga i dodao da se ne plaši debate o tome.