Svijet
0

Obama "izbacio" Churchilla iz Ovalne sobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bista čuvenoga britanskog ratnog premijera Winstona Churchilla, koju je britanska vlada iz svoje kolekcije pozajmila predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., formalno je vraćena Londonu po odluci novoga američkog predsjednika Baracka Obame.

Bronzana statua, djelo Jacoba Epsteina, vrijedna nekoliko stotina hiljada funti, imala je počasno mjesto u Ovalnoj sobi u vrijeme Bushova mandata.

Kada su, međutim, britanski diplomati ponudili da Obama zadrži bistu i tokom svoga četvorogodišnjeg mandata, Bijela kuća je odgovorila jednim odsječnim; "Hvala, ali ne!"

Britanski diplomati u početku nisu bili voljni raspravljati o sudbini Churchillove biste poslije njenog izbacivanja iz sjedišta američke vlasti.

U međuvremenu je ambasada Velike Britanije u Washingtonu potvrdila da se bista trenutno nalazi u rezidenciji britanskog ambasadora Nigela Sheinwalda. Ostaje nejasno da li je ambasador planira zadržati u američkoj prijestolnici ili će je poslati natrag u London.

Američki političari često citiraju Churchilla, čija je majka bila Amerikanka, ali to nikada ne čini Obama, koji se radije prisjeća riječi i djela svoga glavnog uzora Abrahama Lincolna.

Nije dakle ništa čudno što je došlo do rokade u Ovalnoj sobi, pa je tako Lincolnova zauzela mjesto Churchillove biste. Za razliku od većine američkih političara koji odaju priznanje njegovom liderstvu za vrijeme Drugog svjetskog rata, Churchill za Obamu očigledno nema naročito pozitivne konotacije.

Naime, za vrijeme drugog Churchillova mandata britanske trupe su ugušile pobunu Mau Mau u Keniji. Među Kenijcima koje su kolonijalne vlasti mučile u zatvoru je i Husein Oniongo Obama, djed aktuelnoga američkog predsjednika.

Vraćanje biste donekle je unervozilo britanske zvaničnike koji pokušavaju odgonetnuti znake koji bi mogli nagovijestiti domet britanskog uticaja na novu administraciju u Washingtonu.

Sada je izvjesno da će britanski premijer Gordon Brown morati ponuditi novi simbol angloameričkog prijateljstva kada bude posjetio Washington i prvi put se susreo s novim američkim predsjednikom.

S obzirom na Obamino zanimanje za Lincolnovu eru, Brownu bi bilo najbolje da američkom predsjedniku pokloni predmet u vezi s Johnom Brightom, britanskim političarem iz 19. stoljeća koji je vatreno podržavao sjevernjačke snage unionista za vrijeme secesionističkog rata u Americi, prenio je Tanjug.