Financial Tmes
0

Obama izabrao tim desnog centra

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Sastavom tima Baracka Obame za buduću američku administraciju zadovoljan je umjereni centar Demokratske stranke te republikanci, dok u vezi s tim sumnje izražavaju njegove lijevo orijentirane stranačke kolege, piše u utorak Financial Times.

Kako i ne bi, piše list, kada su se tokom predizborne kampanje zalagali za to da Obama predstavlja jasnu alternativu Hillary Clinton, naročito u pitanju vanjske politike.

Financial Times u redakcijskom komentaru zaključuje da je Obama izabrao centristički, ako ne i tim desnog centra i zatim se pita nije li budući američki predsjednik time oslabljen i prije nego što je ušao u Bijelu kuću.

Opisujući Hillary Clinton kao neiskusnu u vanjskoj politici, list navodi da je dobra strana to što je ona prepoznatljiva širom svijeta, takozvani globalni brend. Glavno pitanje je međutim da li ona može podrediti svoje stavove i političku ambiciju administraciji Baracka Obame i svome uspjehu.

Druga potencijalni zamka su finansijski aranžmani njenog muža Billa Clintona, baš kao i njegov, kako piše list, neobuzdani talent za izazivanje skandala. Obama je dakle, predlažući Hillary Clinton za državnu tajnicu, preuzeo rizik koji je, smatra autor komentara u ovome britanskom listu, teško opravdati.

The Independent piše da bi uticaj koji su na Hillary Clinton imali stavovi iz nekadašnje administracije njezina muža, baš kao i njezina lična ambicija, mogli biti ogledalo neiskustva Baracka Obame na polju vanjske politike. Ipak, piše list u uredničkom komentaru, predsjednik je taj koji povlači ključne poteze i kod kuće i vani.

Independent također piše kako činjenica da je Barack Obama bio spreman na visoke dužnosti predložiti jake i iskusne ličnosti pokazuje njegovo samopouzdanje, što bi moglo biti dobro u budućnosti kada se i predsjednik i njegova administracija nađu na provjeri.