Svijet
0

Obama izabrao potpredsjedničkog kandidata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednički kandidat Demokratske stranke Barack Obama potvrdio je da će senator Joe Biden biti njegov kandidat za potpredsjednika na novembarskim izborima u SAD.

Obama je milione svojih pristalica obavijestio o najnovijoj odluci SMS porukama, nakon što je informacija nešto ranije "procurila" do američkih medija, prenosi BBC.

Biden je u Senatu SAD proveo više od 30 godina, a trenutno predsjedava veoma uticajnim Komitetom za vanjskopolitičke odnose.

Izvještači navode da je Obama često izložen kritikama zbog manjka međunarodnog iskustva, pa bi izbor Bidena kao kanditata, kako ocjenjuju posmatrači, mogao da mu pomogne da nadoknadi taj navodni nedostatak.

Analitičari navode da bi Biden mogao da bude interesantan i biračima iz radničke klase i nižeg srednjeg sloja, koji su većinom podržavali Obaminog protivkandidata u demokratskoj utrci za predsjedničku nominaciju, Hillary Clinton.

Obama i Biden bi u subotu tokom dana trebalo da održe predizborni skup u državi Ilinois.

Republikanski kandidat za predsjednika, John McCain, još uvijek nije objavio ko će biti njegov kandidat za potpredsjednika.

Agencije prenose da najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se McCain više nego ikada do sada približio Obami u utrci za mjesto u Bijeloj kući. Američki mediji su prenijeli da se Obamina prednost nad McCainom smanjila na tri posto - 45 prema 42 procenta.

Ta prednost ranije je iznosila šest posto.

Kandidati za predsjednika dvije najveće američke stranke, inače, posljednjih dana sve češće razmjenjuju međusobne optužbe, a kampanja se zahuktava.

Dok McCain nastavlja da kritikuje Obamin plan o utvrđivanju roka za povlačenje američkih trupa iz Iraka, Obama tvrdi da McCain, čija je supruga veoma bogata i posjeduje veliki broj nekretnina širom SAD, "nije u stanju da shvati kako žive obični Amerikanci".