Svijet
0

Obama izabrao Jacka Lewa za novog ministra finansija

FENA
Jeck Lew (Foto: AFP)
Jeck Lew (Foto: AFP)
Očekuje se da američki predsjednik Barack Obama imenuje šefa osoblja Bijele kuće Jacka Lewa da predvodi ministarstvo finansija, javili su u srijedu američki mediji.

On će naslijediti odlazećeg ministra finansija Timothy Geithnera, prenosi BBC.

Lew (57) je bio Obamin budžetski direktor, nadzirao je unutrašnja ekonomska pitanja u State Departmentu, i radio je na Wall Streetu. On će biti četvrti visoki zvaničnik koga će Obama imenovati u posljednjim sedmicama tokom drugog mandata njegove administracije.

Ukoliko njegovo imenovanje potvrdi Senat, Lew će preuzeti dužnost u jeku napetih pregovora između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu. Rasprave se vode oko vladinih kreditnih ovlasti, poznatih kao granica zaduživanja, kao i vladinih rezova potrošnje i ostalih fiskalnih pitanja.

U ponedjeljak je Obama imenovo bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela da naslijedi Leona Panettu na mjestu ministra odbrane i izabrao je svog vodećeg kontraterorističkog savjetnika Johna Brennana za novog direktora CIA-e.

Prošlog mjeseca, on je objavio da će senator iz Massachusettsa John Kerry biti novi kandidat za državnog sekretara, naslijeđujući tako Hillary Clinton.