{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama imenuje nove dužnosnike za finansije

F
25.11.2008. u 10:05
0
0
Obama imenuje nove dužnosnike za finansije
0
Obama imenuje nove dužnosnike za finansije
Foto.Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama imenovao je predsjednika Centralne banke države New York Timothyja Geithnera za ministra finansija, a bivšeg ministra finansija Lawrencea Summersa na čelni položaj Nacionalnog ekonomskog vijeća.
Barack Obama je rekao u ponedjeljak da Geithner ima "jedinstveni" uvid u postojeću krizu. Novoizabrani predsjednik je dodao da sastavlja svoju ekonomsku ekipu od "najboljih umova" i odao je Summersu priznanje za uspješni rad na saniranju prethodne međunarodne finansijske krize.

Budući američki predsjednik je izjavio da je stvaranje djelotvornog plana oporavka gospodarstva glavni prioritet njegove ekipe. Pozvao je na veliki paket stimulacije "koji će vratiti ekonomiju natrag u dobro stanje" te dodao da namjerava otvoriti dva i po miliona novih radnih mjesta.

Kao predsjednik Središnje banke savezne države New York Timothy Geithner je bio intenzivno angažiran u nastojanjima administracije predsjednika Georgea W. Busha da se stabiliziraju nestabilna američka finansijska tržišta.

On se nalazi na čelu dijela američke Središnje banke koja služi kao nadzorno tijelo vlade u kontroli ključnih finansijskih tržišta, a i među dužnosnicima koji pokušavaju pronaći najdjelotvorniji način da se iskoristi paket pomoći vrijedan 700 milijardi dolara koji je odobrio Kongres.

Gaithnera su dosad kritizirali zbog tog programa, koji još nije uspio zaustaviti naglo slabljenje američkog gospodarstva. On je također jedan od dužnosnika Središnje banke koji odlučuje o promjenama kamatnih stopa.

Tokom svoje karijere novi ministar je radio u Međunarodnom monetarnom fondu, bio je zadužen za međunarodna pitanja u američkom ministarstvu finansija a radio je kao znanstvenik u dva privatna think-tanka u Washingtonu, prenosi VoA.

Očekuje se da će novopostavljeni šef Nacionalnog ekonomskog vijeća Lawrence Summers znatno agresivnije provoditi finansijsku regulaciju i intervenciju od one koju provodi administracija Georgea Busha.

Summers će upravljati osmišljavanjem i koordinacijom domaće i međunarodne ekonomske politike, kao i nadgledanjem kako se ta politika provodi.

Vijeće na čijem će se čelu nalaziti utemeljio je bivši predsjednik Bill Clinton 1993. godine, a sastavljeno je od različitih vladinih agencija i njihovih čelnika čija nastojanja utječu na nacionalno gospodarstvo.

Summers će tijesno surađivati s novim ministrom finansija Timothyjem Geithnerom i biti jedan od najbližih ekonomskih savjetnika Baracku Obami.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: