SAD
0

Obama imenovao tim za oporavak srednje klase

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izabrani američki predsjednik Barack Obama imenovao je tim koji treba pomoći u provođenju plana za ekonomski oporavak zemlje s posebnim akcentom na zaštiti porodica čiji su članovi pogođeni krizom i očuvanju radnih mjesta.

Cilj tima bit će unapređenje obrazovanja i povećanje sigurnosti zarada i penzija srednje klase, čijim je teškoćama novi američki predsjednik posvetio najviše pažnje i tokom predizborne kampanje.

Na čelu "Tima Bijele kuće za radne porodice" bit će budući američki potpredsjednik Joe Biden, koji je izjavio da je američka privreda u lošijem stanju nego što su on i Obama mislili.

"Namjeravamo to promijeniti. Moramo prekinuti gubitak i osigurati stvaranje novih radnih mjesta," rekao je Biden gostujući na američkoj televiziji ABC, prenijele su agencije.

On je najavio da će za te ciljeve biti izdvojeno 600 do 700 milijardi dolara, što je cifra o kojoj, kako je dodao, prije godinu dana "niko nije razmišljao".

Prema riječima jednog od članova "prijelaznog tima" koji treba omogućiti "gladak" prijelaz s Bushove na Obaminu administraciju, zabrinjavajuće ekonomske prognoze su budućeg predsjednika navele da kao jedan od ciljeva u okviru plana ekonomskog oporavka zacrta očuvanje tri miliona radnih mjesta.

Obamin raniji cilj bila je zaštita oko 2,5 miliona radnih mjesta, uz smanjenje poreza za srednju klasu i osiguravanje sredstava za javne radove, zdravstvo i socijalne programe.

Biden je rekao da će se njegova uloga razlikovati od uloge koju je imao njegov prethodnik Dick Cheney, jer će predsjedniku SAD-a davati "najmudrije, najtačnije i najpromišljenije moguće savjete i preporuke koje može".

On smatra da je Chenej predsjedniku Bushu davao savjete koji su bili loši za američku vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost i u neskladu s ustavom.

"Njegova ideja da u vrijeme rata izvršna vlast dobiva apsolutnu moć poptuno je pogrešna", rekao je on, dodajući da je to "oslabilo ugled SAD-a u svijetu i ugrozilo američku sigurnost.