SAD
0

Obama imenovao Kathleen Sebelius za ministricu zdravstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je imenovao demokratsku guvernerku Kanzasa Kathleen Sebelius za ministricu zdravstva, povjerivši joj zahtjevnu zadaću reforme zdravstvenog sistemva čiji su troškovi posljednjih godina rasli četiri puta brže od prosječnih plaća.

Obama je predstavio Sebelius kao svoj izbor za ministricu zdravstva, a Nancy-Ann DeParle kao voditeljicu ureda Bijele kuće za reformu zdravstva.

"Ne postoji laka formula za popravljanje našeg zdravstvenog sistema", rekao je Obama. "Ja nisam došao u Washington da biram lake puteve... došao sam raditi za Amerikance. Došao sam provesti svebuhvatne promjene koje su ljudi tražili na izborima u novembru", dodao je.

Novu kandidatkinju za ministricu zdravstva, čije imenovanje još treba potvrditi Senat, Obama je predstavio uoči održavanja samita o zdravstvu u Bijeloj kući u četvrtak, na kojem će sudjelovati zastupnici obiju stranaka, i predstavnici glavnih interesnih skupina, od osiguravatelja do farmaceutskih tvrtki i korisnika usluga.

Obama bi, prema najavama, na tom skupu trebao predstaviti svoj plan da se zdravstveno osiguranje učini dostupnim svim Amerikancima, što je jedno od ključnih obećanja iz predizborne kampanje.

Njegov prijedlog velikog proširenja uloge savezne države u zdravstvenoj skrbi, otežava sve lošije gospodarsko stanje u SAD, zbog kojeg vlada jedva uspijeva podmiriti troškove postojećih medicinskih programa Medicare za starije osobe, i Medicaid, za siromašnije građane.

Dok se država, poduzeća i građani sve teže nose s troškovima zdravstva, bez zdravstvenog osiguranje je čak 46 miliona Amerikanaca, ili gotovo šestina stanovništva.

Obama je u ponedjeljak najavio da će 155 miliona dolara iz paketa poticaja vrijednog 787 milijardi dolara, biti izdvojeno za 126 novih medicinskih centara, koji će građanima olakšati pristup primarnoj i preventivnoj zdravstvenoj zaštiti.

Naglasio je kako je svjestan teškoća na putu uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja u SAD-u, te da očekuje teške odluke i vjerojatno ustupke.

"Posao neće biti lagan, ali je to rijetko kada tako ako se uvode prave promjene", rekla je Sebelius.

Sebelius i DeParle, koja se bavila zdravstvenom politikom u administraciji Billa Clintona, podijelit će dvije dužnosti koje je Obama prethodno povjerio bivšem čelniku senatske većine Tom Daschleu.

Daschle, koji je trebao voditi i ministarstvo zdravstva i urede Bijele kuće za reformu zdravstva, povukao je svoju kandidaturu 3. februara, nakon što je otkriveno da je državi dugovao 140.000 dolara poreza.