Svijet
0

Obama imenovao glavnog ekonomskog savjetnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama izabrao je ekonomistu rada Alana Kruegera za glavnog ekonomskog savjetnika Bijele kuće, koji bi trebao pridonijeti oporavku ekonomije uoči izborne 2012. godine, saopćio je u ponedjeljak američki javni radio.

Bijela kuća je saopćila da će Obama imenovati Kruegera na čelo Vijeća ekonomskih savjetnika. Ako ga potvrdi Senat, Krueger bi zamijenio Austana Goolsbeea, koji je početkom augusta napustio administraciju.

"Kao jedan od vodećih ekonomista ove zemlje, Alan je bio ključni glas kod širokog spektra ekonomskih pitanja tokom više od dva desetljeća", rekao je Obama u saopćenju.

"Alan razumije teške izazove s kojima se naša zemlja suočava, i ja imam povjerenje da će nam pomoći u suočavanju s tim izazovima kao jedan od čelnika mog ekonomskog tima", dodao je.

Obama je s tom odlukom dovršio veliku preorganizaciju ekonomskog tima koji je doveo sa sobom u Bijelu kuću prije više od tri godine. Do sada su otišli savjetnici Larry Summers, Christina Romer i Austan Goolsbee, a Obama se i dalje u borbi s predodžbama da se ekonomija zaglavila u nižoj brzini tokom njegovog mandata.

Ministar financija Timothy Geithner jedini je preostali visoki dužnosnik iz Obaminog izvornog ekonomskog tima. Prošloga je mjeseca, ministarstvo finansija objavilo da će Geithner ostati na dužnosti, čime su prekinuta nagađanja da napušta administraciju. Krueger je u prve dvije godine Obamine administracije radio kao pomoćnik ministra financija za ekonomsku politiku. Godine 2010., vratio se na sveučilište Princeton, na kojem je duže od 20 godina predavao ekonomiju, prenijela je Hina.