Svijet
0

Obama i Yang razgovarali o saradnji SAD-a i Kine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je primio kineskog ministra vanjskih poslova Yanga Jiechija s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, međunarodnoj finansijskoj krizi, Sjevernoj Koreji, Afganistanu, Pakistanu, stanju u Sudanu i drugim globalnim pitanjima, saopćila je Bijela kuća.

Obama i Yang su se saglasili da "Kina i SAD moraju usko sarađivati kako bi stabilizirali svjetsko gospodarstvo potičući potražnju kod kuće i u inozemstvu, te osiguravajući kolanje kredita na tržištu", navodi se u saopćenju nakon sastanka.

Dva čelnika su izrazila želju obiju strana za jačanje saradnje te za izgradnju pozitivnih i konstruktivnih američko-kineskih odnosa.

Ministar Yang prethodno se sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jamesom Jonesom, koji je otvorio pitanje incidenta s američkim brodom USNS Impeccable u Južnom kineskom moru, prošle sedmice.

Prema službenom Washingtonu, nenaoružani američki brod za okeanski nadzor u međunarodnim vodama uznemiravalo je pet kineskih brodova koji su zahtijevali da američki brod napusti područje. Neimenovani američki dužnosnici su izjavili da je Impeccable pratio aktivnosti podmornica, vjerojatno kineskih, na tome području.

"Predsjednik Obama je naglasio važnost podizanja razine i učestalosti američko-kineskog vojnog dijaloga, kako bi se izbjegli budući incidenti", istaknuto je u saopćenju.

Bilo je riječi i o stanju ljudskih prava, posebno na Tibetu, pri čemu je Obama istaknuo da je "promicanje ljudskih prava bitan aspekt vanjske politike SAD-a, te izrazio nadu da će doći do napretka u dijalogu kineskih vlasti i predstavnika Dalaj-lame", tibetanskog vjerskog vođe u egzilu.

Obama je naglasio važnu ulogu Kine u šestostranim pregovorima o uklanjanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje. On je istaknuo i opasnost koju predstavlja sjevernokorejski program projektila, navodi Bijele kuća.

Kada je riječ o Darfuru, Obama je izrazio "duboku zabrinutost" zbog tamošnje humanitarne krize i odluke vlade Sudana da protjera glavne humanitarne organizacije koje su pružale životno važnu pomoć stanovništvu Darfura.

Bijela kuća je navela da je sastanak s Yangom zakazan prije incidenta s brodovima, te da je on gesta reciprociteta nakon što je kineski predsjednik Hu Jintao primio državnu tajnicu Hillary Clinton tokom njezine posjete Kini prošlog mjeseca.

Ministar Yang u Washintonu se u srijedu sastao s državnom tajnicom Clinton, prenosi Hina, i ministrom finansija Timothyjem Geithnerom.