{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama i SAD ostaju popularni u inostranstvu

F
18.6.2010. u 08:29
0
0
Obama i SAD ostaju popularni u inostranstvu
0
Obama i SAD ostaju popularni u inostranstvu
Foto: AP
Novo istraživanje globalnih stajališta pokazalo je da je međunarodna "Obama-manija" popustila, ali da mladi američki predsjednik i SAD ostaju popularni u inostranstvu, posebno u bogatijim zemljama zapadne Evrope.
"Predsjednik Barack Obama nastavlja uživati široku popularnost u većini svijeta, izvan muslimanskih zemalja", izjavio je Andrew Kohut, predsjednik Istraživačkog centra Pew iz Washingtona, koji je u četvrtak objavio svoje godišnje ispitivanje "Globalna stajališta", provedeno u 22 zemlje.

"Kao rezultat toga, imidž SAD-a je pozitivan i on ostaje puno bolji nego tokom godina predsjednika Georgea W. Busha", rekao je Kohout, dodajući da "zabrinutost zbog američke moći nije nestala, ali je manje upadljiva". Promjena međunarodnog imidža SAD-a, koju je Pew zabilježio prošle godine nakon izbora Obame, "zadržana je", dodao je Kohut.

Obama dobija visoke ocjene za poteze koje je vukao u svjetskoj ekonomskoj krizi, izuzev kod kuće, gdje je javnost podijeljena oko njegovog načina izvlačenja SAD-a iz recesije, zbog velike državne potrošnje i duga. Popularnost SAD-a u zemljama svijeta kreće se od 94 posto u Keniji, iz koje je Obamin otac, do samo 17 posto u Egiptu, Pakistanu i Turskoj.

U Južnoj Koreji je ona 79 posto, Poljskoj 74, Francuskoj 73, Indiji i Japanu 66 posto, Velikoj Britaniji 65, Brazilu 62, Španiji 61 i Indoneziji, gdje je Obama živio dio djetinjstva, 59 posto. U Kini ona iznosi 58 posto, Rusiji 57 posto, Meksiku 56 posto, Libanu 52, Argentini 42 i Jordanu 21 posto.

Povjerenje u Obamu da će "učiniti pravu stvar u svjetskim poslovima" u Njemačkoj iznosi 90 posto, u Francuskoj 87 posto i u Velikoj Britaniji 84 posto. Popularnost Amerike u Meksiku je pala s 69 posto 2009., na 56 posto u ovogodišnjem ispitivanju, nakon donošenja zakona protiv ilegalnih doseljenika u Arizoni, koji je ocijenjen diskriminirajućim prema Hispanicima. Čak 54 posto Meksikanca je reklo da ne odobrava način na koji Obama vodi to pitanje, iako je on kritizirao sporni zakon u Arizoni.

Zadržan loš imidž Amerikanaca u muslimanskom svijetu govori kako Obamini napori da izgradi most prema islamskim zemljama u najboljem slučaju stagniraju. Kohut je kazao da ispitanici u muslimanskim zemljama i dalje gledaju američke protuterorističke napore kao antimuslimanske i prijetnju njihovim državama. Iznimka je Indonezija, gdje je Obama živio kao dijete, s 59 posto onih koji povoljno gledaju na SAD.

Zabrinjava pad popularnosti Amerike u Egiptu na samo 17 posto, za 10 posto manje u odnosu na 2009., kada je Obama u aprilu održao programski govor o otvaranju prema muslimanskim zemljama u Kairu.

Ispitivanje Pew instituta pokazalo je znatan porast povoljnih stajališta o SAD-u u Rusiji, Kini i Japanu, te manji pad u Indiji, gdje se smatra da Obamina administracije previše pažnje posvećuje Pakistanu.

Na međunarodnom nivou održalo se stajalište da SAD ne uzima u obzir interese drugih zemalja u vođenju svoje vanjske politike, pokazalo je ispitivanje Pewa. Sveukupno, "i dalje postoje rezerve oko američke politike i pristupa, ali one postoje uz pozitivno stajalište prema SAD-u i Obami", zaključio je Kohut.

U predstavljaju izvještaja "Globalna stajališta" sudjelovali su i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright te bivši republikanski senator John Danforth.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: