Sastanak u Moskvi
0

Obama i Putin razmjenjivali pohvale

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u utorak u Moskvi "izvanredan rad" Vladimira Putina u Kremlju a potom kao premijera, nakon što ga je u jednom intervjuu nazvao "čovjekom prošlosti".

"Svjestan sam izvanrednog rada koji ste obavili kao predsjednik tokom niza prethodnih godina i vaše aktuelne uloge kao premijera", rekao je Obama tokom doručka s Putinom u rezidenciji u Novom Ogarevu blizu Moskve, prenosi AFP.

"Imamo izvanrednu priliku da uspostavimo solidne temelje u rusko-američkim odnosima. Mi se, možda, ne slažemo u svemu, ali se konsultujemo u interesu ruskog i američkog naroda", dodao je on.

Obama je izrazio zadovoljstvo "izvrsnim razgovorima" koje je u ponedjeljak imao u Kremlju sa svojim kolegom Dmitrijem Medvedevim.

Putin je također naglasio da računa na predsjednika Obamu u pokretanju rusko-američkih odnosa.

"Ulažemo u vas sve nade za razvoj naših odnosa. Historija rusko-američkih odnosa upoznala je različite faze odnosa. Bilo je godina apsolutnog prosperiteta, zatim čisto rutinskih odnosa, pa čak i sukoba", rekao je Putin, ne precizirajući da li se poziva na sovjetski period ili na posljednje godine rusko-američkih odnosa.