SAD
0

Obama i McCain završnicu kampanje usmjerili na ključne savezne države

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratski kandidat za predsjednika SAD-a Barack Obama u subotu vodi kampanju u Nevadi, Coloradu i Missouriju, tri republikanske savezne države u kojima nastoji osigurati pobjedu, dok je John McCain u Virginiji i Pennsylvaniji, gdje u anketama zaostaje ali se nada preokretu na dan izbora u utorak, 4. novembra.

Njihovi potpredsjednički partneri imaju poseban program predizbornih skupova, demokrat Joe Biden u subotu je u Indiani i Ohiu, a republikanka Sarah Palin na Floridi i u Virginiji.

Kandidati u posljednjem vikendu kampanje planiraju posjetiti gotovo isključivo one države u kojima je 2004. godine pobijedio predsjednik George W. Bush.

Najveću gledanost na nacionalnom nivou u subotu je osigurao senator McCain, koji će gostovati u kultnoj humorističkoj emisiji TV mreže NBC 'Saturday Night Live', čije parodiranje ovogodišnje predsjedničke kampanje ruši sve rekorde gledanosti.

"Četiri dana nas dijele od promjene u Sjedinjenim Državama", rekao je Obama u petak navečer na skupu u Indiani, jednoj od šest republikanskih država gdje je anketni favorit za pobjedu.

McCainova kampanja tvrdi da senator iz Arizone posljednjih dana smanjuje razliku, te da je ona manja nego što pokazuju ispitivanja javnog mnijenja. McCainovi pomoćnici, navode da prema internim istraživanjima on zaostaje četiri postotka za Obamom na nacionalnom nivou.

"Mi smanjujemo razliku, prijatelji moji. Mi ćemo pobijediti u Ohiu. Zaostajemo za nekoliko postotaka, ali se vraćamo i to snažno", poručio je McCain u petak na skupovima u toj državi.

Anketa Associated Press-Yahoo News od subote, pokazuje da 51 posto vjerojatnih birača podržava Obamu a 43 posto McCaina, uz visokih 14 posto koji kažu da su neodlučni ili bi još mogli promjeniti mišljenje do izbora.

Obje kampanje su usmjerene na pridobijanje neodlučnih birača, i mobiliziranje svojih pristaša da u što većem broju izađu na izbore.

Stručnjaci i politički analitičari američkih TV mreža, izražavaju čuđenje zbog relativno visokog postotka neodlučnih birača, unatoč gotovo dvogodišnjoj kampanji.

S druge strane, McCainovi savjetnici polažu nade da će se veći dio neodlučnih birača prikloniti njihovoj strani i donijeti preokret 4. novembra.

Prosjek 11 vodećih nacionalnih anketa u subotu pokazuje prednost Obame od 6.4 posto glasova, s 50.2 prema 43.8 posto, prema izbornom portalu 'Real Claer Politics' (RCP).

Prema najsvježijim anketama instituta Rassmusen i Zogby/C-SPAN, ta je prednost smanjena na pet postotaka.

Obama u subotu održava skupove u Nevadi, Coloradu i Missouriju. Cijelu nedjelju namijenio je Ohiu, jednoj od ključnih tzv. nepostojanih država u kojoj vodi s 5.8 postotaka prednosti, preme prosjeku devet vodećih anketa, koji donosi RCP.

U nedjelju će u Clevelandu uz Obamu nastupiti Bruce Springsteen, a ponedjeljak će nastaviti kampanju u Virginiji i Floridi.

McCain u posljednje tri dana kampanje planira obići osam saveznih država, sa završnim skupom u ponedjeljak navečer u svojoj matičnoj Arizoni, gdje je Obamina kampanja u petak počela emitiranjem TV oglasa, jer anketa pokazuju da McCain vodi sa samo četiri postotka prednosti.

U večerašnjem nastupu senatora McCaina u emisiji 'Saturday Night Live' domaćin će biti glumac Ben Affleck, veliki pristaša Baracka Obame.

Kada je McCainova potpredsjednička partnerica Sarah Palin, gostovala 18. oktobra, taj kasni večernji show doživio je najveću gledanost u 14 godina.

McCain, 72-godišnji veteran američke politike poznat po smislu za humor, posljednji je puta bio gost SNL-a u maju ove godine, nakon što je osigurao republikansku nominaciju. Domaćin emisije bio je 2002. godine.