Svijet
0

Obama i McCain se sukobljavaju oko energetskih pitanja

FENA
Kandidati za novog američkog predsjednika, republikanski senator John McCain i demokratski senator Barack Obama, fokusirali su se proteklih dana na energetska pitanja, posebno na smanjenje cijene goriva i korištenje nuklearne energije.

Obojica su iznijeli planove koji će, kako kažu, funkcionirati, ali i jedan i drugi smatraju da plan suparnika neće biti uspješan.

Dok su cijene goriva donekle opale tokom proteklih sedmica, birači još uvijek žele da Washington nešto učini, pa su predsjednički kandidati dvije vodeće stranke to pitanje stavili u središte pažnje, prenosi "Glas Amerike".

Sredinom juna, republikanski predsjednički kandidat, senator John McCain, izmijenio je stav o federalnoj zabrani otvaranja naftnih bušotina na morskom dnu u blizini obala SAD.

„Moramo smjesta otvarati naftne bušotine“, rekao je on.

McCain, inače, prikazuje svog protivnika Baracka Obamu, kao čovjeka koji nije voljan da prihvati tu ideju.

„Nisam iznenađen da on oklijeva po ovom pitanju. Međutim, činjenica je da se on još uvijek protivi traganju za naftom na podmorskim lokacijama. Potrebno je da to poduzmemo sada.“

Najvjerovatniji demokratski kandidat Obama, međutim, tvrdi da podržava tu ideju ako je ona u okviru mjera o alternativnim energetskim izvorima o kojima sada raspravlja američki Senat.

„Voljan sam da razmotrim tu ideju ako je traganje za naftom na podmorskim lokacijama neophodno da bi se odobrio sveobuhvatni energetski plan“, kaže on.

Politički analitičar sa Univerziteta države Virdžinije, Larry Sabato, smatra da je Obama izmijenio stav zbog novonastale popularnosti te ideje među biračima:

„Najbolji način da se odredi da li neko pitanje koje zagovara kandidat stiče popularnost je da ga protivnik odmah, bar djelimično, usvoji. To je upravo ono što je Obama učinio ovom prilikom.“

U utorak je McCain posjetio nuklearnu elektranu južno od Detroita i tom prilikom uputio apel za izgradnju 45 novih nuklearki do 2030. godine. Republikanski kandidat tvrdi da se Obama protivi tom načinu da se poveća proizvodnja energije.

„Senator Obama je rekao da veći broj naših nuklearki citiram: 'nema smisla za Ameriku'“, tvrdi McCain.

Obama, koji ističe da podržava sigurnu proizvodnju nuklearne energije, ukazuje da McCain i ovog puta navodi javnost na pogrešan zaključak:

„McCainova kampanja zna da govori neistinu o mom energetskom planu. Kao da se ponose svojim nepoznavanjem stvari“, rekao je Obama.

U međuvremenu, s obzirom da se konvencije dvije stranke održavaju za nekoliko sedmica, rastu nagađanja koga bi McCain i Obama mogli da izaberu za svoje potpredsjedničke kandidate.