{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama i McCain najavili saradnju

F
18.11.2008. u 09:31
0
0
Obama i McCain najavili saradnju
0
Obama i McCain najavili saradnju
Foto: Reuters
Budući predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama sastao se u ponedjeljak u Chicagu sa svojim protivnikom s nedavnih izbora senatorom Johnom McCainom a obojica su izrazila nadu da će u mjesecima koji dolaze dobro sarađivati.
Bio je to prvi sastanak Obame i McCaina od završetka izbora. Prije sastanka Obama je izjavio: "Razgovarat ćemo o saradnji kako bismo zajednički popravili situaciju u zemlji. Također, ovo je prilika da se zahvalim senatoru McCainu za njegovu službu našoj naciji."

Novinari su pitali Johna McCaina namjerava li pomoći administraciji budućeg predsjednika, na što je on odgovorio jednom riječju: „Očito.“

Nakon sastanka koji je održan u prostorijama u kojima najbliži saradnici novog predsjednika planiraju tranziciju vlasti, objavljeno je zajedničko saopćenje, prenosi VoA. U njemu se navodi da Amerikanci bez obzira na stranačku pripadnost žele da njihovi čelnici sarađuju u reformi političkog sistema, pogotovo u Washingtonu.

Dva bivša protivnika također naglašavaju da su vodili „produktivne razgovore“ o reformi državne uprave kako bi se obnovilo povjerenje građana u vlast. Barack Obama i John McCain su također izrazili nadu u vezi s budućom saradnjom u rješavanju finansijske krize i na području nacionalne sigurnosti.

Sastanak Obama - McCain uslijedio je manje od dvije sedmice nakon predsjedničke izborne kampanje u kojoj su dva političara oštro kritizirala jedan drugoga u vezi s poreznom politikom, predloženim rješenjima za gospodarsku krizu te u pogledu rata u Iraku.

No, dva-tri sata nakon zatvaranja glasačkih mjesta, u utorak 4. novembra, kada je postalo jasno da je izgubio, John McCain je priznao poraz, čestitao svom protivniku i rekao da mu je spreman pomoći. Sastanak u ponedjeljak u Chicagu bio je dogovoren upravo te izborne večeri kada je McCain telefonirao Obami da mu čestita na pobjedi.

Jedno od novinarskih pitanja upućenih u ponedjeljak budućem predsjedniku bilo je da prokomentira medijske izvještaje prema kojima će on položaj državne tajnice ponuditi senatorici Hillary Clinton.

„Hillary Clinton je osoba čiji će savjet meni uvijek biti potreban. Ona je jedan od najboljih javnih djelatnika koje imamo. To je jedino što želim reći o ovoj temi, u ovom trenutku“, rekao je budući predsjednik.

Politički analitičari kažu da Baracka Obamu po ulasku u Bijelu kuću, 20. januara, očekuje širok spektar raznovrsnih problema. Uz prilično lošu ekonomsku situaciju, tu su i dva ratna sukoba u kojima sudjeluje američka vojska – irački i afganistanski. Također, novi predsjednik treba ispuniti i obećanja data u kampanji – pogotovo ona vezana za reformu zdravstva te najavu nove politike na planu energetike.

William Galston iz vašingtonskog Instituta Brookings uvjeren je da će Obami kada stupi na dužnost, prvi prioritet biti ekonomija.

"Očekujem da će se Obamina administracija koncentrirati na dva aspekta krize. Prvo, loše stanje na finansijskom tržištu te drugo, prelijevanje krize s tog područja na šire područje nacionalne ekonomije. Recesija će biti duža i dublja nego što se prognoziralo prije nekoliko mjeseci", kazao je Galston.

Očekuje se da će budući predsjednik u sljedećih nekoliko dana objaviti prva ministarska imenovanja te imena najbližih saradnika koji će s njim raditi u Bijeloj kući.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: