Svijet
0

Obama i McCain izjednačeni u anketi AP/GfK

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republikanski kandidat John McCain dostigao je prednost demokrata Baracka Obame u utrci za Bijelu kuću, 12 dana prije američkih izbora zakazanih za 4. novembra, prema anketi Associated Press/GfK objavljenoj u četvrtak, dok ostala ispitivanja birača daju Obami prednost od 10 ili više postotaka.

Ispitivanje AP/GfK, provođeno tokom pet dana nakon završne TV debate dvojice kandidata 15. oktobra, pokazuje da Obama ima podršku 44 posto, a McCain 43 posto vjerojatnih birača.

Također, anketa Investorors Business Daily/TIPP pokazuje da utrka postaje sve izjednačenijom s približavanjem izbora, što potvrđuju i iskustva ranijih predsjedničkih izbora u SAD-u, te da je Obamina prednost pala na četiri postotka pred McCainom.

Ostale ankete daju veću prednost Obami.

U ispitivanju TV Fox News, provedenom 20-21. oktobra, Obama ima prednost od 9 posto pred McCainom, uz marginu pogreške od +,- 3 posto.

U anketi Istraživačkog centra Pew, Obama ima čak 14 posto prednosti pred McCainom. Ispitivanje, provedeno 16-19. listopada, na uzorku od 2.599 registriranih birača, s marginom greške +,- 2.5 posto, pokazuje da Obamu podržava 52 posto, a McCaina 38 posto birača. Krajem septembra, anketa Pew centra pokazivala je sedam posto prednosti za Obamu.

U ispitivanju Wall Street Journal/NBC News-a, Obama ima podršku 52 posto registriranih birača a McCain 42 posto, što je najveća prednost za Obamu u toj anketi otkako su njih dvojica osvojili nominacije svojih stranaka. Ispitivanje je provedeno 17-20. oktobra, a ima marginu greške od +,- 2.9 posto, prenijela je Hina.

RAZLIKE U REZULTATIMA ANKETA I METODAMA

Rezultati ankete mogu varirati jer ispitivači koriste različite metode i pretpostavke za definiranje vjerojatnih birača, komentirala je za agenciju Bloomberg Karlyn Bowman, koja prati ispitivanje birača u American Enterprise Institutu u Washingtonu.

Razlike u tome kako je pitanje postavljeno i koliko su ispitanici gurani u jednom ili drugom pravcu, također mogu izazvati proturječja, dodala je. Neke ankete su povremeno u neskladu s ostalima, a pojedina anketa može biti i potpuno "izdvojena", kaže Bowman.

Ispitivači razdvajaju vjerojatne birače od registriranih s pitanjima poput toga je li osoba glasovala na prethodnim izborima, koliko je naklonjena kandidatima i zna li na kojem će biračkom mjestu glasovati.

Ankete među registriranim biračima redovito pokazuju veću prednost za Obamu od onih među vjerojatnim biračima. Tako, primjerice, dok AP/GfK anketa među vjerojatnim biračima pokazuje samo jedan posto prednosti za Obamu, anketa AP/GfK među registriranim biračima daje mu pet posto prednosti. Anketa AP/GfK provedena je na uzorku od 800 vjerojatnih birača s marginom greške od +,- 3.5 posto. Ta je anketa također pokazala da McCainu raste potpora među biračima koji godišnje zarađuju manje od 50.000 dolara.

Obama vodi pred McCainom s 54 posto prema 43 posto glasova među vjerojatnim biračima u nacionalnom ispitivanju ABC News/Washington Post-a, koje je provedeno 18-21. listopada na uzorku 1.330 osoba s marginom greške plus, minus 2.5 posto.

Prosjek vodećih nacionalnih anketa, koji donosi izborni portal Real Clear Politics (RCP), daje Obami sedam postotaka prednosti pred McCainom. U anketnom prosjeku RCP-a, Obama od polovice rujna stalno povećava prednost. Dok na nacionalnoj razini ankete, uz manju ili veću izvjesnost, najavljuju pobjedu Obame, ispitivanja u nekim od saveznih država ključnih za ukupnu pobjedu, govore o izjednačenoj utrci dvojice kandidata.

Na Floridi, anketa NBC/Mason-Dixon pokazuje da McCain ima 46 posto, a Obama 45 posto podrške registriranih birača. Ankete provedena 20-21. listopada ima marginu greške od +,- 4 posto što, s obzirom da je prednost McCaina unutar te margine, potvrđuje mrtvu trku.

U Sjevernoj Karolini, koja nije glasovala za demokratskog predsjednika dulje od 30 godina, od Jimmya Cartera 1976., Obama ima 48 posto, a McCain 46 posto glasova vjerojatnih birača u anketi WSOC-TV, provedenoj na uzorku od 600 birača, uz marginu pogreške +,- 4.5 posto.