Svijet
0

Obama i Lavrov istaknuli pitanja o kojima postoji saglasnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Barack Obama i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasili su pozitivne aspekte odnosa dviju zemalja prilikom susreta u Bijeloj kući u četvrtak u okviru priprema za posjetu američkog predsjednika Rusiji u julu.

Tokom kasnijeg razgovora s novinarima u Ovalnom uredu predsjednik Obama i Sergej Lavrov nastojali su izbjeći sporna pitanja koja dijele njihove zemlje.

Obama je rekao da se nada poboljšanju rusko-američkih odnosa: "Kao što sam već rekao, mislim da imamo odličnu priliku da preuredimo odnose Sjedinjenih Država i Rusije u nizu pitanja."

Usprkos nesuglasicama u pogledu Gruzije, američke proturaketne odbrane u Evropi i proširenja NATO-a, izjave dvojice državnika novinarima bile su usredotočene na susret predsjednika dviju zemalja u julu.

To će biti prvi formalni samit predsjednika Obame sa njegovim ruskim kolegom. Lavrov je donio američkom, predsjedniku poruku dobrodošlice.

"Još jednom Vam mogu prenijeti da predsjednik Medvedev zaista ima pozitivna očekivanja u pogledu susreta s Vama u Moskvi u julu", rekao je Lavrov.

Predsjednici Obama i Medvedev nadaju se da će na samitu razmotriti okvir za novi sporazum o strateškom naoružanju, prenijela je VoA.

SAD i Rusija počet će 18. maja razgovore o sporazumu koji bi zamijenio START 1 - Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, čija važnost ističe krajem godine.

Šef ruske diplomatije se ranije u četvrtak sastao s državnom tajnicom Hillary Clinton, koja je nakon razgovora s njim u Washingtonu kazala kako želi "normalizirati" odnose s Rusijom i dovesti ih "na novi nivo".

Oboje ministara je ocijenilo razgovore konstruktivnim i posvećenim novom sporazumu o smanjenju nuklearnih arsenala svojih zemalja.

Proteklih godina SAD i Rusija nisu uvijek imali podudarna stajališta o mnogim pitanjima, podsjetio je u svom izvještaju s razgovora u Washingtonu dopisnik BBC-a.

Neslaganja oko ruskog rata u Gruziji prošlog augusta, širenje NATO-a na istočnoevropske zemlje i pitanje kako se odnositi prema iranskome nuklearnom programu – samo su neke od spornih tema u odnosima Rusije i SAD-a.

Te teme kao ni već više puta iskazane razlike dviju strana nisu nestale, ali nakon razgovora u Washingtonu Hillary Clinton je rekla da među svim "velikim zemljama postoje neslaganja" kao i u svakoj porodici.

Washington i Moskva trenutno vode pregovore o novom sporazumu o smanjenju nuklearnog arsenala, a državna tajnica Clinton je rekla da su dvije zemlje do sada postigle sporazum o tome kako treba da posluže kao primjer drugim zemljama u oblasti neširenja atomskog naoružanja.