{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama i Harper o saradnji u borbi protiv recesije i klimatskih promjena

F
20.2.2009. u 09:42
0
0
Obama i Harper o saradnji u borbi protiv recesije i klimatskih promjena
0
Obama i Harper o saradnji u borbi protiv recesije i klimatskih promjena
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama i kanadski premijer Stephen Harper u četvrtak su nakon razgovora u Ottawi potvrdili spremnost na suradnju u rješavanju globalne finansijske krize, razvoju čiste energije i na području sigurnosti, posebno na stabiliziranju Afganistana.
"Finansijska kriza je globalna, pa i naš odgovor treba biti globalan. SAD i Kanada blisko surađuju na bilateralnoj osnovi, te unutar skupina G-8 i G-20, kako bi obnovili povjerenje na finansijskim tržištima", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s Harperom u Ottawi. Dodao je da će tu suradnju ponijeti i na samit G-20, 2. aprila u Londonu.

Premijer Harper je kazao da su u razgovoru istaknuli potrebu za "hitnom usklađenom akcijom na obnovi gospodarskog rasta i zaštiti radnika i obitelji najteže pogođenih recesijom".

Dvojica čelnika istaknula su i novu inicijativu za uspostavu "dijaloga SAD-a i Kanade o razvoju znanosti i tehnologije proizvodnje čiste energije" radi smanjivanja emisije stakleničkih plinova i borbe protiv klimatskih promjena.

Obama je kazao da je dijalog o čistoj energiji "izvrstan početak", koji će pokrenuti dvije zemlje u pravom smjeru na području smanjenja emisije stakleničkih plinova kao glavnog uzroka globalnog zatopljenja.

Harper je rekao da je optimist jer Kanada sada ima partnera na sjevernoameričkom kontinentu koji će povesti u borbi s klimatskim promjenama.

Obama je naglasio da su razgovarali i o nizu sigurnosnih izazova u svijetu, posebno o stanju u Afganistanu. Pentagon je ove sedmice najavio slanje još 17.000 američkih vojnika u Afganistan, dok je kanadski parlament odredio 2011. godinu kao rok za povlačenja kanadskog kontingenta od 2.500 vojnika iz Afganistana, gdje su od 2001. izgubili više od sto vojnika.

Američki je predsjednik rekao da nije Kanadu podvrgnuo pritisku kako bi produljila vojnu misiju u Afganistanu i nakon 2011. godine, nego da joj je odao priznanje za angažman i na vojnom i na civilnom planu.

"Ja svakako nisam pritiskao premijera, već sam izrekao komplimente Kanadi, ne samo na jedinicama koje su tamo nego i zbog činjenice da Kanada upućuje najveću pomoć upravo Afganistanu", kazao je Obama.

"Narod Kanade nosi ogroman teret. U SAD-u smo izuzetno zahvalni za žrtve koje ste podnijeli", naglasio je, prenijela je Hina.

Obama koji je nastavio tradiciju da novi predsjednik SAD-a za prvi posjet bira Kanadu, prvog susjeda i najvećeg američkog trgovinskog partnera.

"Došao sam u Kanadu u prvi predsjednički posjet kako bih naglasio bliskost i važnost naših odnosa", rekao je na konferenciji za tisak.

Obamu, koju je u prvi inozemni posjet doputovao bez supruge Michelle, u međunarodnoj zračnoj luci u Ottawi dočekala je generalna guvernerka Michaelle Jean i ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon.

Nakon kratkog sastanka s Jean u zračnoj luci, Obama se uputio na razgovore s Harperom u sjedištu kanadske vlade u Parliament Hillu, gdje je pozdravio oko 2.500 okupljenih građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: