Svijet
0

Obama i dalje jači od svih republikanskih kandidata

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama i dalje ima prednost u odnosu na sve predsjedničke kandidate republikanaca i da se danas održe izbori on bio dobio novi četverogodišnji mandat, pokazuje istraživanje koje objavljuje Reuters.

Prema podacima agencije IPSOS, u istraživanju provedenom od 5. do 9. januara, Obama bi za pet do 15 posto razlike pobijedio sve aktuelne republikanske predsjedničke kandidate.

Najbolje kotira bivši guverner Massachussettsa Mitt Romney, koji bi od Obame izgubio rezultatom 48 prema 43 posto. Istraživanja provedena tokom jučerašnjih izbora u New Hampshireu pokazuju da Romneyja republikanski birači vide kao najboljeg kandidata za borbu protiv Obame.

U slučaju da se na kraju republikanski birači opredijele da ih na predsjedničkim izborima predstavlja kongresmen iz Teksasa Ron Paul, on bi također prema sadašnjem raspoloženju birača izgubio od Obame, nešto većom razlikom nego Romney, 48 prema 41 posto.

Obama bi konzervativnog republikanca iz Pennsylvanije Ricka Santoruma pobijedio još većom razlikom, 51 prema 40 posto, dok bi New Gingrich bio poražen s 15 posto razlike i rezultat bi bio 53 prema 38 posto za Obamu.

Ovi rezultati, međutim ne znače da je za Obamu predsjednička utrka riješena, jer prema istom istraživanju samo 32 posto svih birača smatra da se Amerika kreće u dobrom smjeru, dok 63 posto anketiranih misli drugačije, prenio je Tanjug.

To je ipak napredak u odnosu na oktobar prošle godine, kada je samo 21 posto ispitanika reklo da zemlja ide u dobro smjeru, a čak 74 da ne ide.

Na sadašnju malo bolju ocjenu moglo bi utjecati blago smanjenje nezaposlenosti u posljednja tri mjeseca.