{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama i Calderon složni u borbi s narko kriminalom

F
17.4.2009. u 09:22
0
0
Obama i Calderon složni u borbi s narko kriminalom
0
Obama i Calderon složni u borbi s narko kriminalom
Foto: AFP
Saradnja Sjedinjenih Država i Meksika ključna je u borbi s narko kriminalom na granici dviju zemalja, ocijenili su u četvrtak u Meksiko Cityu američki predsjednik Barack Obama i njegov meksički kolega Felipe Calderon.
- Ne možete taj rat voditi samo s jednom rukom, rekao je Obama na zajedničkoj pres-konferenciji s Calderonom u Meksiko Cityu, javile su u petak agencije.

- Uz uspješno partnerstvo, vjerujem da ćemo postići napredak u smanjivanju ulaska droge na sjever, kao i novca i oružja za kartele na jug, dodao je.

- Ako dvije zemlje uspiju zaustaviti protok droge, nezakonito stečenog novca i oružja one će unaprijediti zaštitu i sigurnost duž granice, istakao je Calderon.

- Mi pospremamo svoju kuću, dodao je on, navodeći kako je poduzeo promjene u nacionalnim i lokalnim snagama sigurnosti, što će također pomoći u kontroli kriminalnih aktivnosti povezanih s drogom.

Obama je rekao da su Sjedinjene Države "apsolutno predane" saradnji s Meksikom, uključujući udar na zloupotrebu droga i obuzdavanje protoka oružja i gotovine preko južne granice. Dvojica čelnika raspravljali su i o obnovi zabrane jurišnog, odnosno vojnog oružja u SAD-u, kakva je postojala do 2004.

Na pitanja novinara Obama je oprezno odgovorio kako je ta zabrana imala "opravdanje", dodajući kako vjeruje da je moguće poštivati ustavno pravo Amerikanaca na držanje oružja i rješavati problem jurišnog oružja "za koji se zna da pridonosi poticanju nasilja" u Meksiku ali i u SAD-u. Priznajući da obnova zabrane ne bi išla lako, Obama je kazao kako je za sada moguće "poboljšati provedbu postojećih zakona" prema kojima je ilegalno krijumčarenje oružje preko granice.

Meksičke vlasti navode da 90 posto jurišnog oružja, automatskih i poluautomatskih pušaka, zaplijenjenog od pripadnika narko-kartela potiče iz SAD-a. U američkim pograničnim državama Arizoni, Novom Meksiku i Teksasu, u trgovinama oružja i na prigodnim sajmovima, jurišno oružje se legalno prodaje.

- Mi znamo da je to politički osjetljivo pitanje, rekao je Calderon.

Obama je istakao korake koje je poduzela njegova administracija, uključujući mjere za jačanje nadzora granice i stavljanje tri meksička narko kartela pod zakon koji omogućuje pljenidbu njihove imovine u SAD-u. On je najavio da će pozvati Kongres da donese zakon kojim će se regulirati trgovina vatrenim oružjem. Dvojica čelnika saglasila su se i o partnerstvu u borbi protiv klimatskih promjena te u promicanju razvoja čistih izvora energije.

Calderon je kazao kako je potrebno brzo djelovati u borbi s klimatskim promjenama, radeći na ograničavanju emisije stakleničkih plinova i otvaranju "zelenih" poslova.

- Budućnost čiste energije je "prioritet za SAD i znam da je prioritet za predsjednika Calderona", rekao je Obama, dodajući da će dvije zemlje stvoriti okvir za saradnju na razvoju čiste energije i borbu s klimatskim promjenama, koji će omogućiti političku i tehničku saradnju te razmjenu informacija.

Calderon ja kazao da je s Obamom razgovarao i o zajedničkim ekonomskim naporima, jačanju granične infrastrukture i širenju carinske saradnje, u interesu što uspješnije trgovine.

Dvojica čelnika sudjelovat će u petak i subotu u Trinidadu i Tobagu na 5. samitu dviju Amerika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: