SAD-a i Britanija
0

Obama i Brown potvrdili "posebne odnose"

FENA
Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer Gordon Brown u utorak su nakon razgovora u Bijeloj kući potvrdili snažne "posebne odnose" dviju zemalja i njihovo partnerstvo i koordinaciju u nalaženju odgovora na globalnu gospodarsku krizu i sigurnosne izazove.

"Posebni odnosi SAD-a i Velike Britanije samo će jačati. To nije samo važno za mene, to je važno za Amerikance. Velika Britanija je jedan od naših najbližih i najsnažnijih saveznika i tu postoji neslomljiva veza, ne samo u gospodarstvu nego i u zajedničkoj sigurnosti", rekao je Obama nakon razgovora s Brownom, prvim evropskim čelnikom kojeg je primio u Bijeloj kući.

Obama je podsjetio na duboke povijesne veze, te jezičnu i kulturnu srodnost dviju zemalja, spomenuvši i svoje britansko porijeklo po majčinoj strani, te odao posebno priznanje za dosadašnje britansko vojno sudjelovanje u Afganistanu i Iraku.

Brown je naglasio kako njegova posjeta potvrđuje "posebne odnose i partnerstvo sa svrhom, koje je rođeno iz zajedničkih veza i iz odlučnosti da se bude na razini svakog izazova".

Glavne teme njihovih razgovora bile su mjere za suzbijanje globalne financijske i gospodarske krize, terorizam i globalna sigurnost.

Brown je kazao kako su "govorili o potrebi uređenja tajnoga bankovnog sustva" te o mjerama koje poduzimaju SAD, Britanija i druge zemlje za stabilizaciju fiancijskog sustava.

Brown je istaknuo kako je "zajednički ineteres" obiju država "globalni new deal" usmjeren na pospremanje bankovnog sustva.

Obama je izrazio uvjerenje u uspjeh mjera za zaustavljanje krize i oporavak gospodarstva u SAD-u i u svijetu.

"Posve sam uvjeren da će zajmovi ponovno krenuti, da će poduzeća ponovno naći prilike za ulaganja i da će se ljudi ponovno zapošljavati i vratiti na radna mjesta. Vidim dugoročnu sposbnost SAD-a i svjetskog gospodarstva da vrati snagu", rekao je Obama.

Dva čelnika nisu sazvala zajedničku konferenciju za tisak, što je u dijelu američkih i britanskih medija protumačeno kao snižavanje razine posjete, ali su u obraćanju novinarima u Ovalnom uredu omogućili postavljanje pitanja, što do sada nije bio običaj.

Brown će se poslije sastati s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom, prenosi Hina, a u srijedu će, kao peti britanski premijer u povijesti, govoriti u Kongresu.