Groblje Arlington
0

Obama i Biden na Grobu neznanog vojnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izabrani predsjednik SAD-a Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden u nedjelju su položili vijenac na Grobu neznanog vojnika na nacionalnom groblju Arlingtonu kraj Washingtona, odajući počast američkim ratnim herojima dva dana prije stupanja na dužnost na svečanoj inauguraciji na kojoj se očekuje dva miliona ljudi.

Na kratkoj ceremoniji, uz Obamu i Bidena bili su general Richard Rowe, zapovjednik Vojnog okruga Washington, te supruge Michelle i Jill, izvijestio je američki javni radio NPR.

Poslije su Obamini i Bidenovi zasebno nazočili misama.

Vjernici u Baptističkoj crkvi u 19. ulici, pozdravili su pljeskom dolazak nove predsjedničke obitelji Obama, uključujući i kćeri Maliu i Sashu, te Michelle Obama. Sjedili su u drugom redu, gdje su za njih ostavljena mjesta.

Obama i Biden poslijepodne su proveli na 'all-star' inauguracijskom koncertu na stubištu Lincolnova spomenika, gdje su se okupile stotine hiljada ljudi.

U utorak u podne, kada će Obama prisegnuti za prvog afričkoameričkog predsjednika SAD-a, 44. po redu u 232 godine povijesti zemlje, na Nacionalnoj šetnici ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu, te duž Avenije Pennsylvanija gdje će se kretati inauguracijska parada, očekuje se oko dva miliona ljudi.

Najveće javno okupljanje u povijesti Washingtona, ujedno je i najveća sigurnosna operacija u kojoj su angažirano 58 državnih agencija, oko 8.000 policajaca, 10.000 pripadnika Nacionalne garde, oko 1.000 agenata FBI-a te nepoznat broj agenata Tajne službe, pripadnika protuteroristočkih postrojbi SWAT i drugih. U pričuvi je 20.000 pripadnika nacionalne garde.

Rijekom Potomac patrolirat će plovila Obalne straže, a zonu zabrane leta iznad Washingtona osiguravat će helikopteri i zrakoplovi Ratnog zrakoplovstva SAD.