Večera za dopisnike
50

VIDEO / Obama: Hillary kad se napije ne prestaje mi slati poruke

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama priredio je tradicionalnu večeru za dopisnike i, po običaju, dobro nasmijao sve prisutne. Meta njegovih šala ove godine bila je i državna sekretarka Hillary Clinton.

Na ovogodišnjoj večeri za dopisnike u Bijeloj kući bili su brojni predstavnici medija, ali i holivudske zvijezde i uspješni biznismeni.

"Šta ja radim ovdje? Ja sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, najavljujem komičara Jimmyja Kimmela i lupetam kojekakve šale o Kim Kardashian? To je to, sljedeće godine poslat ćemo Joea Bidena. Ne, upravu ste, to je riskantno", našalio se Obama na početku.

Šala koja je izazvala najviše smijeha bila je ona na račun Hillary Clinton.

"Prije četiri godine vodio sam brutalnu bitku sa Hillary Clinton na preliminarnim izborima, a sada ne može prestati slati mi poruke iz Cartagene kad se napije", kazao je Obama misleći na njihov posljednji summit u Kolumbiji.

Tokom večeri za dopisnike, Obama nije propustio spomenuti republikanskog kandidata za predsjednika Mitta Romneya, tačnije sličnosti između njih dvojice.

"Obojica mislimo da su naše supruge naše bolje polovice, a američki narod nas u tome podržava u toj mjeri da to postaje uvredljivo. Obojica imamo diplome s Harvarda. Ja imam jednu, on dvije. Kakav snob."

Ta šala nasmijala je mnoge, a podržao ju je i bivši senator Pennsylvanije Rick Santorum koji se ovog mjeseca povukao iz predizborne kampanje. Naime, on je Obamu nazvao snobom što mlade Amerikance potiče da nastavljaju školovanje.

Obratio se i članovima Kongresa zahvalivši im što su našli vremena da dođu na večeru.

"Želim im zahvaliti što su uspjeli odvojiti vrijeme i predahnuti od napornog posla, odnosno blokiranja svih zakona, da bi večeras bili ovdje."

Američki predsjednik nije propustio odgovoriti konzervativcima koji su u javnost pustili priču da je on u djetinjstvu, dok je živio u Indoneziji, pojeo psa.

"Odnosi se na Sarah Palin: Koja je razlika između majke koja djecu vodi na hokej i pit bulla? Pit bull je ukusan", našalio se Obama.

Također, još jednom je pokrenuo temu u svom mjestu rođenja.

"Ja sam Barack Obama. Moja majka je rođena u Kansasu, otac u Keniji, a ja, naravno, na Havajima", kazao je napravivši tetralnu pauzu i namignuvši.

Komičar Jimmy Kimmel, koji je bio voditelj večeri, nasmijao je sve pokrenuvši pitanje zabrane korištenja marihuane.

"U čemu je problem s tim? I pušači marihuane glasaju. Doduše, nekad sedam dana kasnije, ali glasaju", kazao je Kimmel, pozvavši da dignu ruku oni koji nisu pušili marihuanu.

"Vidite, predsjedniče. Marihuana je nešto do čega je stalo običnim ljudima", rekao je komičar Obami koji je pokrenuo kampanju protiv proizvođača marihuane u medicinske svrhe.

Prihod od večere namijenjen je stipendiranju novinara.