Izbori u SAD
0

Obama gubi podršku birača

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon poraza na predizborima u Pensilvaniji i kontroverznih istupa njegovog bivšeg pastora Jeremiaha Wrighta, senator Barack Obama sve više gubi podršku demokratskih birača, pokazale su najnovije ankete objavljene u četvrtak i petak u američkim medijima.

Prema istraživanju CNN / Opinion Research Corp., provedenom među registriranim demokratskim biračima, pokazalo se da Obama ima 46 posto, a senatorica Hillary Clinton 45 posto glasova u utrci za predsjedničku nominaciju stranke.

To je statistički izjednačen rezultat obzirom da je margina greške ispitivanja +,- 4,5 posto.

U ispitivanju The New York Timesa i CBS-a, na pitanje za koga očekujete da će osvojiti demokratsku nominaciju, 51 posto je odgovorilo Obama, a 34 posto Clinton, dok je 2. aprila taj odnos bio 69 prema 21 posto za Obamu.

U posljednjem ispitivanju Gallup instituta, provedenom 28.-30. aprila, Obama je dobio 49 posto glasova, a Clinton 45 posto, dok je početkom aprila Obama vodio s 51 prema 42 posto glasova.

Keating Holland, direktor CNN-ova odjele za ispitivanja javnog mnijenja, ističe da je sredinom marta Obama imao prednost od 52 prema 45 posto nad Clinton, ali je otada izgubio šest posto podrške, dok je ona ostala na 45 posto.

"Obama je izgubio prednost", izjavio je Bill Schneider, politički analitičar CNN-a, ističući da je za Obamu veći problem od radikalnog pastora Wrighta, njegov poraz u Pensilvaniji, koji zajedno s ranijim porazima u Ohaju i drugim velikim državama potiče sumnje u njegovu sposobnost da pobjedi na izborima 4. novembra.

Dok većina demokrata ima nepovoljno mišljenje o pastoru Wrightu, samo 19 posto kaže da su zbog njegovih izjava manje naklonjeni Obami.

Obama posljednjih dana koristi svaki istup da bi se ogradio od Wrighta, nazivajući njegova stajališta "destruktivnim, te izvorom podjela i mržnje", nespojivim sa svime za što on kao političar zalaže.

Sveukupno, Clinton i Obama ostaju iznimno popularni među demokratima, no entuzijazam za oba kandidata opada kako se bitka za nominaciju produžava.

Po riječima Hollanda, prenosi Hina, jedino što razdvaja Obamu i Clinton u umovima demokratskih birača, i to s 20 postotnom marginom, 57 prema 37 posto, jest da Obami pripisuju veću vjerojatnost da će postati predsjednički kandidat stranke.