Gana
0

Obama doputovao u posjetu Gani

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je sinoć u posjetu Gani, gdje će se obratiti poslanicima državnog parlamenta i obići istorijski zamak u kome su bili zatvoreni robovi, tokom svoje prve zvanične posjete Africi.

Obama će u parlamentu govoriti o demokratiji, a njegova posjeta ovoj afričkoj zemlji trajaće 24 sata.

Očekuje se da će se američki lider založiti za bolji rad državnih administracija i ekonomski razvoj Afrike, nakon što je juče na samitu G8 u Italiji osigurao paket od 20 milijardi dolara za pomoć u razvoju poljoprivrede siromašnih zemalja.

Obama će razgovarati sa predsjednikom Gane John Atom Millsom, a potom će obići jednu bolnicu za liječenje oboljelih od malarije.

Zajedno sa svojom suprugom Michelle, koja je potomak afričkih robova, on trebalo bi da posjeti zamak Cape Coast, poznat kao tačka sa koje su robovi prebacivani u Ameriku.

"Jedan od razloga zbog koih putujemo u Ganu je taj što tu imamo funkcionalnu demokratiju, predsjednika koji se ozbiljno bori protiv korupcije, a vidjeli smo i značajan ekonomski rast", rekao je predsjednik SAD prije polaska za Akru.

Obama je stigao u Ganu sinoć, poslije trodnevnog samita G8 u Lakvili, a na aerodromu ga je toplo dočekao Ata Mills, uz zvuke tradicionalnih bubnjeva i ples.