Svijet
2

Obama doputovao u Grčku na početku finalne evropske turneje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u Atinu u utorak ujutru, na početku svoje finalne četverodnevne evropske turneje koja ima za cilj pružiti uvjeravanja saveznika u stabilnost američkih međunarodnih veza.

Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa na izborima održanim 8. novembra izazvala je šok širom Evrope u jeku strahovanja da bi novi predsjednik mogao redefinirati veze koje su kamen temeljac posthladnoratovskog svijeta.

Planirano je da Obama održi bilateralni sastanak s premijerom Alexisom Tsiprasom i obiđe Parthenon tokom posjete Grčkoj.

Ta zemlja jugoistočne Evrope ekonomski je važna za odnose SAD i EU jer je imala centralnu ulogu u finansijskom krahu koji je zaprijetio raspadom eurozone i Evropske unije u posljednjim godinama.

Grčka također ima važnu ulogu kao ispostava NATO-a na jugu Balkana i kao vojna baza, dok SAD drže svoju centralnu bazu za zrakoplovstvo i mornaricu na otoku Kritu.

Obama je izjavio na konferenciji za novinare u ponedjeljak uoči odlaska da je Trump pokazao veliki interes za održanje suštinskih strateških veza tokom posjete Bijeloj kući prošle sedmice. Obama je kazao da će uručiti tu poruku tokom posjete Evropi.

"Jedna od poruka koje ću uručiti je njegovo obavezivanje na NATO i transatlantski savez. Nema slabljenja riješenosti kada je riječ o održanju snažnih veza s NATO-om", kazao je.

U Berlinu u četvrtak i petak planirano je da se Obama sastane s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Theresom May, italijanskim premijerom Matteom Renzijem i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, prenosi dpa.