Sjevernokorejski list piše
0

Obama donosi "novu fazu" na korejski poluotok

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Izbor Baracka Obame za predsjednika SAD-a znači da Korejski polutok ulazi u "novu fazu", objavio je u petak prosjevernokorejski list Choson Sinbo, koji izlazi u Japanu, što je prvo ali još uvijek indirektno spominjanje američkog čelnika u komunističkoj zemlji.

Sjeverna Koreja je prvi komentar drugog izbora Georgea W. Busha objavila tek u februaru 2001. godine, kada je istaknula da će njegova politika čvrste ruke izazvati ozbiljne probleme, podsjeća agencija Reuters.

"Situacija na Korejskom poluotoku kao da ulazi u novu fazu", objavio je Chosen Sinbo, u prilogu dobijenom iz Pjongjanga. "Predsjednik koji poziva na 'promjene' pojavio se u SAD-u."

Ovaj pozitivni komentar u suprotnosti je sa sjevernokorejskom kampanjom protiv konzervativnog južnokorejskog čelnika Lee Myung-baka, kojeg Pjongjang naziva "podlim ljudskim talogom", zbog njegovog apela za oštriji stav prema sjevernom susjedu.

Jedan sjevernokorejski diplomatanalazi se u New Yorku, gdje treba da razgovara s američkim izaslanikom u pregovorima šest nacija o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države su prošlog mjeseca skinule Sjevernu Koreju s liste zemalja koja pomažu terorizam, nakon što su se dvije zemlje saglasile oko više mjera za verifikaciju nuklearnih potencijala Pjongjanga.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Yu Myung-hwan izjavio je u petak da bi nakon dijaloga Washingtona i Pjongjanga razgovori šest nacija mogli da se nastave, odnosno da se utvrdi sporazum o verifikaciji sjevernokorejskih obaveza.

List Chosen Sinbo je i činjenicu da se nuklearno pitanje vraća na kolosijek označio kao znak da se pojavljuje "nova faza".