Svijet
0

Obama dobio podršku utjecajnog parlamentarca

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Demokratski kandidat za Bijelu kuću Barack Obama dobio je u utorak podršku utjecajnog parlamentarca, koji je dao naslutiti da bi i ostali "superdelegati" mogli slijediti njegov primjer tokom dana, dok iz kampa Hillary Clinton dolaze sve jači znaci kraja njene kampanje.

Dok se posljednji primarni izbori, s ciljem da se izabere kandidat Demokratske stranke, odvijaju u utorak u Montani i Južnoj Dakoti, senator Illinoisa je dobio podršku crnog parlamentarca Južne Caroline Jamesa Clyburna, treće ličnosti Predstavničkog doma.

"Odlučio sam da moj super glas delegata dam senatoru Baracku Obami", rekao je Clyburn, ličnost poznata po borbi za građanska prava crnaca, na kanalu MSNBC.

"Danas se završavaju primarni izbori. Nadam se da će dovoljan broj nas objaviti svoje namjere tokom dana kako bi naš kandidat dobio prag od 2.118 traženih delegata i time dobio nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u novembru", dodao je Clyburn.

Direktor kampanje Hillary Clinton Terry McAuliffe objavio je na istom kanalu da njegova kandidatkinja neće napustiti utrku sve dok neko od njih dvoje na prikupi "magični broj" traženih delegata. Ipak, on je priznao i rekao "ako senator Obama dobije taj broj, mislim da će mu Hillary Clinton čestitati".