Ronald Kessler
0

Obama dnevno dobija 30 prijetnji smrću

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama suočen je sa 30 prijetnji smrću dnevno, a štiti ga sve više opterećena i malobrojna tajna služba, navodi se u novoj knjizi, prenosi Telegraph.

Otkad je Obama stupio na dužnost procenat prijetnji protiv američkog predsjednika veći je za 400 posto od oko 3.000 prijetnji godišnje koje su bile upućene njegovom prethodniku Georgeu Bushu, tvrdi Ronald Kessler, autor knjige o tajnoj službi, "In the President's Secret Service".

Neke prijetnje Obami, kojem je tajna služba dala pseudonim Renegade (Otpadnik), poznate su javnosti, uključujući i prošlogodišnji plan rasista iz Tenesija da opljačkaju prodavnicu oružja, ubiju 88 crnaca, odsjeku glave 14 osoba, a zatim izvrše atentat na prvog crnog predsjednika u historiji SAD-a.

Većina prijetnji se međutim čuva u tajnosti jer tajna služba strahuje da ako otkrije detalje u vezi s planiranim napadima, to može da poveća broj kriminalaca koji bi pokušali da izvedu slične napade. Iako je većina prijetnji lažna, svaka zahtijeva iscrpnu obradu.

Prema knjizi, obavještajci su pred Obaminu inauguraciju dobili informaciju da članovi islamističke grupe Al-Shabaab planiraju nerede tokom zvanične ceremonije u januaru. Tada je je tajna služba zaposlila najmanje 40.000 agenata i zvaničnika iz 94 policijskih, vojnih i sigurnosnih agencija.

Nakon što je Obama postao predsjednik, njegove dvije kćerke Malia (11), pod pseudonimom Radiance (Sjaj) i Sasha (8), pod pseudonimom Rosebud (Pupoljak), takođe su postali predmet zaštite tajne službe, kao i Obamina žena Michelle (Renesansa) i porodica Joe Bidena, potpredsjednika SAD-a.

Umjesto da povećaju broj tajnih agenata, koji su lako prepoznatljivi po kabastim odijelima ispod kojih nose pancire, tajna služba je naredila agentima da rade više sati dnevno a da zaobiđu treninge i testove fizičke spremnosti.