|

Obama danas priređuje molitveni doručak

Obama danas priređuje molitveni doručak
0
F
FENA
3.2.2011. u 10:53
9
komentara
0

dijeljenja
Obama danas priređuje molitveni doručak Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik SAD-a Barack Obama priredit će u četvrtak u Washingtonu tradicionalni Molitveni doručak.
Skupu u hotelu Hilton, koji se održava svakog prvog četvrtka u februaru, prisustvuje oko 3.000 zvanica, od kojih je trećina iz inostranstva.

Učesnicima skupa na početku će se obratiti predsjednik Barack Obama i još jedan istaknuti govornik čije ime se ne navodi unaprijed, prenose agencije.

Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku stara je skoro šest decenija i datira iz vremena predsjednika Dwighta Eisenhowera koji je 1953. s grupom kongresmena organizovao skup u čijem središtu je bila molitva za Ameriku.

Prevazilaženje podjela

Osnovna namjera je bila da se pomogne u prevazilaženju podijela u tadašnjem američkom društvu, nalik na one koje i danas postoje između demokratske i republikanske Amerike, za koje se predsjednik Obama nada da će ih prevazići.
Pozivi delegacijama iz inostranstva upućeni su kasnije.

Zvanični domaćin je američki Kongres, odnosno njegova dva člana, po jedan iz Republikanske i Demokratske stranke, naizmjenično iz Senata i Predstavničkog doma.

Sama organizacija skupa povjerena je konzervativnoj hrišćanskoj organizaciji Fellowship Foundation, poznatoj kao "Familija."

Određeni broj gostiju, uglavnom najviše strane zvaničnike, poziva američka administracija.

Kvote za regije

Svi pozivi se na kraju dogovore s organizatorom, pošto postoje kvote za pojedine regije u svijetu i za američke države.

Za Balkan je obično rezervisano oko 50 mjesta.

Molitveni doručak je manifestacija koja traje više dana i koja, pored današnjeg centralnog događaja, podrazumijeva i niz pratećih, poput zajedničkih sastanaka s kongresmenima ili tematskih skupova i seminara.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...