{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama će tražiti povlačenje vojnika

F
15.7.2008. u 10:20
0
0
Obama će tražiti povlačenje vojnika
0
Obama će tražiti povlačenje vojnika
Foto: AFP/Getty Images/File
Barack Obama priprema teren za predstojeću posjetu Iraku s opširnim objašnjenjem svog protivljenja ratu u toj zemlji i obećanja da će povući vojnike u potpunosti u roku od 16 mjeseci nakon što postane predsjednik.
U svom velikom govoru u utorak, demokratski predsjednički kandidat će objasniti kako su pogreške u Iraku naškodile naporima na jačanju američke sigurnosti, saopćili su njegovi savjetnici.

On će također raspravljati o svom prijedlogu da doda dvije nove brigade u obližnji Afganistran, kao i poziv Pakistanu da osnaži vlastite napore u bavljenju teroristima, javio je AP.

Pored toga, govor će se dotaći Obaminog stava o potrebi za diplomatijom u bavljenju iranskim nuklearnim programom, istovremeno se baveći ostalim globalnim izazovima kao što su klimatske promjene i energetska sigurnost, saopćili su savjetnici.

Tokom dana, Obama će obaviti niz televizijskih intervjua kojima bi pojasnio svoje stavove.

Bujica aktivnosti uslijedila je dan nakon Obaminog komentara objavljenom u New York Timesu u kojem poziva na dodatne afganistanske brigade i tvrdi da se SAD suočavaju s rastućom prijetnjom ponovo uskrsle al-Qaide u Afganistanu.

Obama, senator iz Illinoisa, posjetio je Irak samo jednom i nikada nije bio u Afganistanu. On planira obići obje zemlje tokom turneje koja bi ga također dovela u Jordan i Izrael na Bliskom istoku, kao i evropske prijestolnice u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

U njegovoj pratnji će biti senatori Chuck Hagel i Jack Reed. Hagel, republikanac iz Nebraske, veteran je Vijetnamskog rata, dok je Reed diplomirao na West Pointu i bivši je vojni rendžer. Obojica su pominjani kao Obamini kandidati za potpredsjednika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: