Sljedeće sedmice
0

Obama će sa Saudijcima razgovarati o cijeni nafte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SAD-a Barack Obama je izjavio da će na sastanku sa saudijskim kraljem Abdullahom sljedeće sedmice pokrenuti razgovor o cijeni nafte, kao i da planira tom prilikom kazati kako veliko poskupljenje tog energenta nije u interesu zvaničnog Rijada.

"Mislim da nije u interesu Saudijske Arabije da naša privreda bude zavisna ili da stalno doživljava poremećaje u snabdijevanju zbog naglog rasta cijene energenata", odgovorio je Obama na pitanje novinara šta će biti njegova poruka tokom posjete Saudijskoj Arabiji zakazanoj za 3. juni, prenio je Reuters.

Američki predsjednik, koji se s kraljem Abdullahom već sastao u aprilu na marginama samita G-20 u Londonu, izjavio je da SAD i Saudijska Arabija imaju "komercijalne, kao i strateške odnose".

Obama je također istaknuo kako nije u interesu svijeta da Sjedinjene Države budu tako zavisne od fosilnog goriva zbog njihovog uticaja na klimatske promjene u svijetu.

Saudijski ministar energetike Ali al-Naimi je u srijedu izjavio kako vjeruje da je globalna privreda dovoljno ojačala da se može nositi s cijenom nafte između 75 i 80 dolara za barel.