|

Obama će pozvati na smanjenje nuklearnog arsenala

Obama će pozvati na smanjenje nuklearnog arsenala
0
F
FENA
11.2.2013. u 09:42
2
komentara
0

dijeljenja
Obama će pozvati na smanjenje nuklearnog arsenala Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama iskoristit će svoje obraćanje o stanju nacije u utorak kako bi pozvao na ostvarenje jednog od svojih deklariranih ciljeva na polju nacionalne sigurnosti - drastično smanjenje nuklearnih arsenala širom svijeta - nakon što je u posljednjim mjesecima osigurao sporazum s američkom vojskom da se američke nuklearne snage u svijetu smanje za otprilike jednu trećinu, piše u ponedjeljak The New York Times.
Malo je vjerovatno da će Obama, tvrde zvaničnici njegove administracije, u svom govoru spomenuti konkretne brojke, ali se zvaničnici Bijele kuće nadaju da će se arsenal nuklearnog oružja smanjiti na tek nešto više od 1.000 komada naoružanja. Taj arsenal trenutno iznosi 1.700 komada naoružanja, a novi strateški sporazum s Rusijom o smanjenju nuklearnog naoružanja usvojen u Senatu krajem 2009. godine poziva na limitiranje broja nuklearnog oružja na 1.500 komada do 2018. godine.

Obama, međutim, sudeći po zvaničniku administracije koji je učestvovao u stvaranju planova redukcije, "vjeruje da mi možemo napraviti zaista radikalna smanjenja - i uštedjeti mnogo novca - bez ugrožavanja američke sigurnosti tokom njegovog srugog mandata. I Združeni štab američke vojske prihvatio je taj koncept", pišu NWT.

Veliko pitanje je, međutim, kao ostvariti takva smanjnja zbog činjenice da se Republikanci u Senatu protive čak i umjerenim rezovima nuklearnog arsenala u novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, nazvanom START.

Bijela kuća nije, međutim, sklona da pregovara o potpuno novom sporazumu s Rusijom, koji bi doveo do novih ruskih zahtjeva za ograničenjem američkih i NATO-vih odbrambenih raketnih sistema u Evropi i obnovio bi novi veliki sukob s Republikancima u Senatu oko njegove ratifikacije, prenosi u ponedjeljak The New York Times.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...