SAD
0

Obama će na inauguraciji najaviti novo "doba odgovornosti"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izabrani predsjednik SAD-a Barack Obama u inauguralnom će govoru u utorak glavni naglasak staviti na temu odgovornosti i obnove povjerenja javnosti u vladu te najaviti novo "doba odgovornosti", izvještavaju u ponedjeljak američki mediji prenoseći izjave Obaminih saradnika.

Inauguracijski govor već je napisan i uvježban, no Obama još razmišlja o riječima za koje se nada da će najbolje obilježiti ovaj trenutak u povijesti i potaknuti javnost da prepozna novo "doba odgovornosti".

"Obama će govoriti o obnovi osjećaja odgovornosti u zemlji", izjavio je budući glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs za Fox News.

Budući predstojnik predsjedničkog ureda Rahm Emanuel, govoreći o inauguracijskom govoru za NBC News, najavio je da će Obama odbaciti kulturu u kojoj je sve dopušteno, prisutnu u vladi i korporativnoj Americi, tražeći umjesto toga od američkih čelnika, ali i od svih građana, "kulturu odgovornosti".

"Nama je potrebna kultura odgovornosti. I ne samo da se ona traži od Amerikanaca, nego čelnici moraju predvoditi svojim primjerom", istakao je Emanuel.

Obama će, kako je rekao, zatražiti od Amerikanaca da obnove predanost nacionalnim vrijednostima služenja domovini.

Obama će poručiti Amerikancima, da "moraju obnoviti sistem vrijednosti u kojemu se poštuje i cijeni osjećaj odgovornosti", rekao je Emanuel.

Za svakog novog predsjednika SAD-a, inauguracijski govor je velik izazov, jer su govori njegovih prethodnika ljubomorno čuvani dijelovi povijesti zemlje. Za Obamu je zadaća još teža od većine prethodnika, jer je već poznat kao vrstan govornik pa su i očekivanja veća.

Na nacionalnu političku pozornicu stupio je glasovitim govorom na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2004., a govornička vještina bila mu je i jedan od glavnih oslonaca u dvogodišnjoj predizbornoj kampanji. Sve osim uzbudljivog govora u utorak bit će razočaranje.

Prema izvještaju ABC Newsa, govor bi trebao trajati 15 do 20 minuta.

Obama, koji će postati prvi predsjednik SAD-a afroameričkog porijekla, inauguracijski će govor održati nakon prisege za 44. predsjednika, u utorak u podne na svečanosti na terasi Kongresa na Capitol Hillu, pred zastupnicima, dužnosnicima, predstavnicima diplomatskog zbora, poslovnim, javnim i kulturnim i drugim uglednicima, te očekivanih oko dva miliona posjetitelja, koji dolaze u Washington iz svih krajeva SAD i iz svijeta, kako bi svjedočili povijesnom događaju.