SAD
0

Obama će imenovati Shinsekija ministrom za veterane

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama imenovat će umirovljenog generala Erica K. Shinsekija, kritičara prvotne strategije Pentagona u Iraku 2003., ministrom za ratne veterane u svojoj administraciji, izvijestili su u subotu američki mediji.

Obama bi tu odluku mogao objaviti već u nedjelju, na prigodnoj komemoraciji 67. godišnjice napada na Pearl Harbor koja će se održati u Chicagu, navodi TV Fox News.

Shinseki, bivši zapovjednik glavnog štaba Kopnene vojske, izazvao je nezadovoljstvo ministra obrane Donalda Rumsfelda i civilnih čelnika u Pentagonu kada je 2003. u Kongresu svjedočio da bi za kontrolu Iraka nakon invazije moglo trebati nekoliko stotina hiljada američkih vojnika.

Nekoliko mjeseci kasnije je prisiljen na povlačenje s dužnosti, jer je "jako zastranio", no njegove su se riječi pokazale proročkima.

Početkom 2007. predsjednik George W. Bush objavio je promjenu strategije i slanje velikih američkih pojačanja u Irak, što se pokazalo uspješnim u zaustavljanju nasilja.

Fox News je izvijestio da su iz utrke za ministra veterana ispali ranije vodeći kandidati - Tammy Duckworth, direktorica tajništva za veterane u državi Illinois i bivši senator iz Georgije Max Cleeland.

Vijest o imenovanju Shinsekija pozdravljena je u veteranskoj zajednici, gdje mnogi u njemu vide hrabrog časnika koji je želio zaštiti jedinice na ratištu, preporučujući najmanje 300.000 vojnika za invaziju i kasniju okupaciju Iraka.

Osim ministra za veterane, Obama još treba imenovati čelne ljude za ministarstva poljoprivrede, energetike, zdravstva, urbanizma i stanovanja, rada, prometa i prosvjete.