Očekivanja
0

Obama će imenovati nove čelne obavještajce?

FENA
Dnevnik Washington Post javlja kako se očekuje da će krovni direktor američkih obavještajnih agencija Mike McConnell i direktor Središnje obavještajne službe (CIA) Michael Hayden biti zamijenjeni kad Barack Obama preuzme dužnost u januaru.

Oba ova dužnosnika, piše vašingtonski dnevnik, nemaju podršku među utjecajnim članovima Kongresa iz redova Demokratske stranke prvenstveno zbog spornih metoda ispitivanja osumnjičenika za terorizam te prisluškivanja bez sudskog naloga.

Dužnosnici Obamine tranzicijske ekipe saopćili su međutim Washington Postu da konačna odluka o ovim položajima još nije donesena.

U međuvremenu je šef tranzicijske ekipe John Podesta obznanio Obaminu politiku o upošljavanju lobista u novoj administraciji.

Podesta je izjavio novinarima da je lobistima na saveznoj razini zabranjeno davati finansijske priloge za Obaminu tranziciju u Bijelu kuću.

On je dodao da bilo koji uposlenik koji je lobirao u posljednjih 12 mjeseci ne bi smio raditi u prijelaznoj ekipi na polju u kojem je lobirao.

Senator Obama je od etičkih pitanja učinio istaknuto mjesto u svojoj kampanji, rekavši da neće primati novac lobista ili ih upošljavati u svojoj administraciji.

Često je kritizirao svoga bivšeg suparnika Johna McCaina tokom izborne utrke da je njegova kampanja primala novac od vašingtonskih lobista.

John Podesta, prenosi VoA, također je rekao da svako ko postane lobist nakon što je radio na tranzicijskim poslovima neće smjeti lobirati za Obaminu administraciju 12 mjeseci.