SAD
0

Obama će danas predstaviti svoj tim za nacionalnu sigurnost

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama danas će na konferenciji za tisak u Chicagu predstaviti dužnosnike nacionalne sigurnosti u svojoj administraciji, uključujući i senatoricu Hillary Clinton kao državnu tajnicu, najavio je u nedjelju Obamin tranzicijskim tim.

Dužnosnici tranzicijskog tima su kazali da se također očekuje Obamina konačna potvrda da će ministar obrane Robert Gates ostati na sadašnjoj dužnosti.

Obama planira imenovati umirovljenog generala Jima Jonesa na dužnost savjetnika za nacionalonu sigurnost u Bijeloj kući, rekli su dužnosnici, prenio je CNN.

Također, dva izvora bliska tranzicijskom timu, rekla su da će Obama imenovati Susan Rice za veleposlanicu SAD-a pri UN-u, guvernerku Arizone Janet Napolitano za ministricu domovinske sigurnosti te Erica Holdera za ministra pravosuđa.

"Puno ljudi u Washingtonu osjeća olakšanje. Oni su znane veličine, već su dugo prisutni. No, ima i kritika, neki na ljevici kažu 'čekajte, mi smo glasali za promjene'", ocjenio je u nedjelju politički analitičar CNN-a Bill Schneider.

Prošle sedmice je Obama odbacio kritike da izbor članova njegova kabineta ne odražava promjene koje je obećavao u kampanji.

"Ono što ćemo raditi je kombiniranje iskustva sa svježim razmišljanjem. No, morate razumjeti... vizija za promjene dolazi prvenstveno i najviše od mene. To je moj posao", rekao je Obama.

Pohvala Obaminom izboru dužnosnika nacionalne sigurnosti u subotu je stigla od jednog od najuglednijih republikanskih zastupnika na Capitol Hillu - senatora Johna Warnera iz Virginije, dugogodišnjeg predsjednika senatskog Odbora za oružane snage, koji odlazi u mirovinu.

"Trijumvirat Gates, Clinton i Jones, koji treba voditi Obamin 'tim nacionalne sigurnosti' unosi veliko povjerenje kod kuće i u inozemstvu, te dalje jača rastuće poštovanje za hrabrost i sposobnost zdravog prosuđivanja novoizabranog predsjednika u izboru 'najboljih i najbistrijih' za provedbu politike sigurnosti naše zemlje", naglasio je Warner u saopćenju svoga ureda.

Uz pohvale za dvostranački pristup u popuni ministarskih mjesta, neki kritiziraju odluku o zadržavanju Gatesa na čelu Pentagona, ističući da to može odgoditi promjene koje je Obama obećao u kampanji, jer može dovesti do političkih sukoba oko brzog povlačenje iz Iraka ili finansiranja sustava obrane od projektila.

"Ako nemate dobro civilno, uz dobro vojno osoblje, neće doći do reformi. To se ne može dogoditi. Trebate prave ljude da bi to provodili", rekao je bivši inspektor u Pentagonu Dov Zakheim.

Kada je riječ o Hillary Clinton, neki promatrači izražavaju zabrinutost zbog njezinog supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona, njegovih međunarodnih poslovnih aranžmana, globalne fondacije i njezinih donatora, te sklonosti da radi na svoju ruku, kao prepreka za novog predsjednika SAD-a.

Razlog posebne zabrinutosti je popis donatora Clintonove Globalne inicijative, koji može pokazati veze s međunarodnim figurama čija se politika može kositi s onom Obamine administracije.

U dogovoru s Obamom bivši predsjednik Clinton pristao je objaviti imena više od 200.000 donatora svoje zaklade, kako bi raščistio put za imenovanje Hillary Clinton državnom tajnicom, piše u nedjelju The New York Times, a prenosi Hina, pozivajući se na demokrate bliske objema stranama.