Recep Tayyip Erdogan
0

Obama će boraviti u Turskoj 6. i 7. aprila

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama posjetit će Tursku 6. i 7. aprila i tom prilikom bi trebao prisustvovati u Istanbulu drugom forumu Saveza civilizacija, javio je kasno u srijedu navečer turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Naši razgovori 6. i 7. aprila s Obamom bit će izuzetno značajni za Tursku i SAD", rekao je premijer na privatnom kanalu TGRT.

Erdogan je precizirao da je američki predsjednik, koji treba da dođe u Tursku na kraju evropske turneje, planirao da se 6. aprila sastane u Ankari s turskim dužnosnicima a potom odlazi u Istanbul, gdje bi "najvjerojatnije" prisustvovao forumu Saveza civilizacija.

Bilateralni odnosi, Irak, Iran, mirovni proces na Bliskom istoku, za koji je Turska ponudila svoje posredovanje, kao i Liban i Kipar, bit će teme razgovora tokom ove posjete, dodao je Erdogan.

Savez civilizacija, ideja koju je pokrenula Španija u septembru 2004., zatim su je preuzeli i ozvaničili Ujedinjeni narodi, predstavlja inicijativu namijenjenu jačanju međukulturnog dijaloga, posebno između zapadnog i muslimanskog svijeta.

Šef turske diplomatije je, u intervjuu na privatnom Kanalu 7, kazao da bi se Turska mogla naći među onim zemljama u kojoj bi predsjednik Obama mogao održati veliki govor obraćajući se muslimanskom svijetu.