SAD
0

Obama brani pravo NATO-a na proširenje

FENA
Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u četvrtak volju da obnovi odnose s Rusijom, ali je branio pravo NATO-a na proširenje, što i jeste jedan od razloga nesuglasica s Moskvom.

"Moja vlada traži da pokrene ispočetka odnose s Rusijom", rekao je Obama prilikom razgovora s generalnim sekretarom Atlantskoga saveza Jaapom de Hoopom Schefferom u Bijeloj kući.

Međutim, ona to želi uraditi na "jedan usklađen način s namjerom da cijeloj Evropi uputi jasnu poruku, rekavši da ćemo nastaviti da očuvamo osnovno uvjerenje prema kojem zemlje koje žele i koje teže da se pridruže NATO-u treba da budu u mogućnosti da se pridruže NATO-u", rekao je on nakon pripremnih razgovora za samit Atlantskoga savezas početkom aprila.

Obama nije naveo pojedinačno imena zemalja. Podrška SAD-a Gruziji i Ukrajini da se pridruže Savezu jedan je od glavnih razloga tenzija nastalih između Rusije s jedne strane i SAD-a i NATO-a s druge strane.

I De Hoop Scheffer je branio pravo NATO-a na proširenje.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena za nove članice, ako one ispune kriterije za priključenje", rekao je Scheffer.

Obama je primio de Hoopa Scheffera nekoliko dana prije njegovoga ulaska na međunarodnu scenu, uoči nekoliko samita u Evropi, među kojima i samit NATO-a.