Rim
0

Obama boravi u Vatikanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u Vatikan u petak na svoj prvi susret s papom Benediktom XVI radi, kako ih je Bijela kuća nazvala, otvorenih rasprava o pitanjima oko kojih se slažu i ne slažu.

Obama je doputovao u Vatikan pod jakim mjerama sigurnosti iz grada L'Aquile, gdje je učestvovao na samitu G8. Veći dio područja oko Vatikana bio je blokiran a signali mobilnih telefona su prekinuti dok je njegova kolona prolazila, javio je Reuters.

Obama je odvežen u dvorište San Damaso ispred apostolske palate gdje ga je pozdravila počasna Švicarska garda u punoj opremi.

Očekuje se da američki predsjednik, koji napušta Rim u petak navečer radi prve posjete subsaharskoj Africi, izvjestiti Papu o rezultatima samita, posebno o obećanju od 20 milijardi dolara pomoći za siromašne zemlje kako bi se uspjele prehaniti.

Za razliku od njegovog prethodnika Georgea Busha, Obama i Papa nemaju istovjetne stavove o pravima na abortus i istraživanju matičnih ćelija.

Dok su fotografi snimali početak sastanka, Papa je upitao Obamu o samitu, na što je američki predsjednik odgovorio: "To je bio veoma produktivan susret, posebno danas".