Prva evropska turneja
0

Obama bi mogao posjetiti Moskvu u aprilu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama mogao bi posjetiti Moskvu u aprilu, objavio je u četvrtak ruski dnevni list Kommersant navodeći izvor blizak američkom State Departmentu.

"Prva posjeta predsjednika Baracka Obame Rusiji mogla bi uslijediti već u aprilu, kada novi gazda Bijele kuće započne prvu evropsku turneju", javio je ovaj izvor, a navodi ga Kommersant.

Prema Kommersantu, Obama 2. aprila odlazi u London, gdje se održava samit G20, zatim bi trebao da prisustvuje samitu NATO-a od 3. do 5. aprila u Baden-Badenu i Strasbourgu, a potom bi mogao posjetiti Rusiju, slijedeći primjer svoga prethodnika Georgea W. Busha, koji je posjetio Rusiju 2008. nakon samita NATO-a u Bukureštu.

Zasad Obamina posjeta nije koordinirana s Moskvom, izjavio je izvor administracije ruskoga predsjednika a navodi ga ovaj list.

"Ako se potvrdi ta informacija, to će značiti da nova američka administracija smatra Rusiju svojim prioritetnim partnerom i to može doprinijeti rusko-američkim odnosima", naglasio je ovaj izvor.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nedavno je izjavio da očekuje da se "mnogobrojni problemi", akumulirani u posljednje vrijeme u odnosima između Rusije i SAD-a, riješe nakon dolaska na vlast Baracka Obame.