SAD
0

Obama aktivira vojne komisije u Guantanamu

FENA
Američki predsjednik Barack Obama objavio je u petak da će ponovo aktivirati vojne komisije koje će suditi dijelu optuženih za terorizam koji se nalaze u zatvoru mornaričke baze Guantanamo na Kubi, uz veću pravnu zaštitu za optuženike nego do sada.

Vojne komisije imaju dugu tradiciju u SAD-u. One su primjerene za suđenje neprijateljima koji su prekršili ratno pravo, uz uvjet da su pravilno strukturirane i upravljane, kazao je Obama u saopćenju iz Bijele kuće.

Odluka, kojoj je prethodila intenzivna unutarnja rasprava, predstavlja određeni zaokret za Obamu koji je u predizbornoj kampanji isticao da su vojni sudovi ili redovni savezni sudovi bolje rješenje za procesuiranje optuženih iz Guantanama, govoreći za vojne komisije da su "ogroman promašaj".

Posljednjih je sedmica, kako se navodi u američkoj štampi, administracija podlegla sugestijama Pentagona da izvođenje nekih zatočenika pred redovne sudove nosi ogromne pravne prepreke i opasnost od oslobađanja.

  • Administracija će tražiti drugi nastavak suđenja u Guantanamu kako bi dovršila reformu sistema vojnih komisija, uključujući zabranu korištenje dokaza prikupljenih agresivnim metodama ispitivanja, ograničenje upotrebe svjedočenja po čuvenju, veću slobodu za zatočenike kod izbora branitelja te zaštitu optuženih koji odbijaju svjedočiti, kazao je Obama.

Usprkos tim promjenama, odluka je izazvala kritike grupa za zaštitu građanskih sloboda i ljudskih prava, koje su pretpostavile da je administracija napustila vojne komisije kada je suspendirala njihov rad odmah nakon Obamine inauguracije. Obama je istaknuo da je dosadašnji sistem vojnih komisija uspio procesuirati samo tri optužena terorista u više od sedam godina.

Konzervativni zastupnici, koji su osudili Obaminu odluku o ukidanju vojnog zatvora Guantanamo, pozdravili su najnoviji potez.

  • Plješćem predsjednikovim akcijama. Današnja odluka omogućit će nam da reformiramo sistem vojnih komisija i stvorimo sveobuhvatnu politiku prema sadašnjim i budućim zatočenicima, rekao je u saopćenju utjecajni republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Od 240 zatočenika u Guantanamu, 21 je optužen za ratne zločine, uključujući Khalid Sheik Mohammeda, samoproglašenog glavnog pokretača napada na SAD 11. septembra 2001., i četiri njegova suučesnika. Većina od tih dvadesetak predmeta vjerojatno će ostati vojnim komisijama, a moguće je da im se dodaju i novi, kazali su dužnosnici administracije. Određen broj predmeta bit će povjeren redovnim sudovima u SAD-u.

Administracija i dalje traga za rješenjem za zatočenike koji se smatraju preopasnima za oslobađanja, ali se u Pentagonu strahuje da im se ne može suditi u zakonitoj formi. To bi moglo voditi stvaranju sistema pritvora neodređenog trajanja, uz povremene sudske revizije slučaja, navode američki mediji.

Obamina administracija u međuvremenu pregovara s evropskim i drugim zemljama o prebacivanju desetina zatočenika iz Guantanama, koji su predviđeni za oslobađanje, prenose u subotu agencije.

Zatočenički centar Guantanamo trebao bi biti zatvoren u januaru 2010., sukladno prvoj odluci Baracka Obame po stupanju na dužnost.