{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama 49,3, McCain 44,1 posto glasova

F
21.10.2008. u 09:32
0
0
Obama 49,3, McCain 44,1 posto glasova
0
Obama 49,3, McCain 44,1 posto glasova
Foto: AFP/Getty Images
Dvije sedmice uoči američkih predsjedničkih izbora 4. novembra, demokratski kandidat Barack Obama vodi s 49,3 posto, prema 44,1 posto glasova ispred republikanca Johna McCaina, prema prosjeku vodećih nacionalnih anketa koji je u ponedjeljak objavio izborni portal "Real Clear Politics – RCP".
Najnovija ispitivanja raspoloženja američkih birača, objavljena u ponedjeljak, pokazala su da se razlika među dvojicom kandidata smanjuje, što je uobičajeno s približavanjem izbora, i to na način da Obama zadržava podršku oko 50 posto biračkog tijela, dok podrška McCainu raste i trenutno je oko 45 posto glasova.

Prema anketi CNN/Opinion Research Corp., Obama vodi s pet postotaka prednosti, s 51 posto prema 46 posto glasova za McCaina. U anketi Rasmussen Reportsa, Obama vodi s četiri postotka prednosti, s 50 posto prema 46 posto glasova za McCaina. Ispitivanje Reuters/C-SPAN/Zogbyja Obami daje šest postotaka prednosti, odnosno 50 posto prema 44 posto glasova za McCaina.

U anketi Hotline/FD Obama vodi s pet postotaka prednosti, sa 47 posto prema 42 posto glasova za McCaina. Prema dnevnom ispitivanja Instituta Gallup, Obama među vjerojatnim biračima (tradicionalna metoda) vodi s pet postotaka prednosti, 50 posto prema 45 posto glasova za McCaina, dok je među registriranim biračima (proširena metoda) u prednosti od 11 postotaka, s 52 posto prema 41 posto glasova.

Prema prognozama RCP-a, temeljenim na prosjeku anketa u saveznim državama, Obama bi na izborima 4. novembra trebao osvojiti najmanje 286 elektorskih glasova, dok je za pobjedu potrebno 270.

Pobjednik izbora u pojedinoj saveznoj državi osvaja sve elektorske glasove te države, izuzev nekoliko iznimaka gdje se glasovi obračunavaju po izbornim jedinicama. Broj elektorskih glasova pojedine države ovisi o broju stanovništva, a ukupan broj elektorskih glasova je 538.

Prema prognozi RCP-a, Obama od 286 elektorskih glasova, ima 249 solidnih i 37 koji mu naginju. McCain ima 155 elektorskih glasova, od kojih je 137 solidno, a 18 naginje na njegovu stranu. Dva kandidata, prenose agencije, imaju izjednačene izglede za dobijanje preostalih 97 elektorskih glasova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: