Iako žele bolji Iran
0

Oba dobitnika nagrade Sakharov u pritvoru

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski parlament je jučer prilikom dodjele prestižne nagrade Sakharov advokatu Nasrin Sotoudeh i režiseru Jaffaru Panahiju, koji se u Iranu nalaze u kućnom pritvoru, osudio ovu azijsku zemlju.

"Evropski parlament odaje počast ovim ljudima koji žele bolji Iran. Iran bi trebao znati da ova institucija stoji na strani onih potlačenih od režima. Iranski narod je zaslužio pravo na režim koji poštuje ljudska prava i koji se mnogo razlikuje od trenutnog", rekao je Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta, a onda je zatražio njihovo što brže oslobađanje.

Ni Panahi, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, ni Sotoudeh, koja je zatvorena u augustu 2010. godine, nisu u mogućnosti da preuzmu nagradu u vrijednosti od 50.000 eura. Među ranijim dobitnicima ove nagrade su i Nelson Mandela i Kofi Annan.

Četrdesetsedmogodišnja Sotoudeh, majka dvoje djece, je vodila nekoliko kampanja za ljudska prava, a poznata je po tome što je na sudu predstavljala mnoge opozicione aktiviste osuđene na smrtnu kaznu. U januaru 2011. godine je osuđena na 11 godina zatvora zbog urote protiv državne sigurnosti.

Pedesetdvogodišnji Panahi je tokom svoje karijere stekao mnoga priznanja na međunarodnim festivalima zahvaljujući svojim filmovima koji kritikuju društvo i koji su zabranjeni u Iranu. Uhapšen je nakon pokušaja snimanja dokumentarnog filma o neredima nakon izbora 2009. godine. Zbog tog incidenta mu je zabranjeno snimanje filmova u narednih 20 godina. Iako je osuđen na šest godina zatvora, Panahi se još uvijek nalazi u kućnom pritvoru.

Schulz se tokom govora obraćao dvjema praznim stolicama koje su simbolizirale sva nastojanja i sve probleme koji su zadesili ovo dvoje dobitnika nagrade.